Tijdelijke inzinking voor Agfa-Gevaert

© .

De recurrente bedrijfswinst van Agfa-Gevaert daalde met liefst 23,5 procent. Maar dat zou slechts tijdelijk zijn. Enkele groeimotoren zorgen voor een omzetstijging.

Agfa-Gevaert trakteerde de aandeelhouders met de resultaten over het eerste kwartaal op een onverwachte en koude douche. Terwijl het bedrijf de voorbije jaren uitblonk in het opdrijven van de marges, viel de rendabiliteit afgelopen winter met een smak naar beneden. De recurrente bedrijfswinst daalde met liefst 23,5 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De recurrente bedrijfscashflow viel terug tot 6,6 procent van de omzet, waardoor de doelstelling van een marge van 10 procent opnieuw buiten schot lijkt. Voor Agfa is die marge een must om de aandeelhouders voldoende te vergoeden. De koersreactie loog er niet om. Sinds de publicatie van de kwartaalcijfers leverde het aandeel 20 procent in. Dat is logisch, omdat de aantrekkende rendabiliteit het argument was om de dalende omzet door de vingers te zien. Als dat wegvalt, sijpelen de dalende inkomsten onverbiddelijk door in de resultaten.

Maar Agfa-Gevaert roept verzachtende omstandigheden in. In de divisie healthcare bouwden heel wat klanten, vooral in de opkomende landen en in China in het bijzonder, hun te ruime voorraad aan hardcopy- en klassieke röntgenproducten af. Dat weegt zwaar op de verkoop. De omzet van de divisie daalde met 5,9 procent en de recurrente bedrijfscashflow met 27,6 procent. Het mag een wonder heten dat de omzet van het bedrijf met slechts 2,5 procent daalde in het eerste kwartaal van 2017. Dat toont aan dat de onderliggende omzettrend toch beterschap toont.

Vooral de groeimotoren blijven het heel goed doen. In de grafische divisie toont het inkjetsegment een sterke stijging van de omzet, met een speciale vermelding voor de grootformaatprinters. De inkjetprinters vinden almaar meer toepassingen, zoals in de industrie, de decoratie en de vloertegels. Ook bij de drukplaten zit de volumetrend in de goede richting. In de divisie healthcare blijft de uitrol van informatietoepassingen in de medische beeldvorming de omzet ondersteunen. Die groeimotoren konden de terugval in de verkoop elders niet compenseren in het eerste kwartaal, maar ze toonden al aan van duurzame makelij te zijn, terwijl de terugval van de hardcopy-verkoop een eenmalig fenomeen zou moeten zijn. Het management herhaalt de doelstelling om dit jaar de omzetdaling te beperken en op middellange termijn weer aan te knopen met omzetgroei, eventueel met de hulp van een aantal kleinere overnames. Het bedrijf neemt ook initiatieven om de omzet van de groeimotoren aan te vuren en de omzetdaling van de andere producten te beperken, maar dat brengt extra kosten mee. Toch zou de inzinking in de rendabiliteit eerder een tijdelijk fenomeen moeten zijn. Het management mikt nog altijd op een recurrente bedrijfscashflow-marge van dicht bij 10 procent de komende jaren. Dat is haalbaar als de omzet kan worden gestabiliseerd en als het bedrijf de focus op efficiëntieverbeteringen kan vasthouden.

Aan het front van de torenhoge pensioenschulden viel er weinig nieuws te rapen in het eerste kwartaal, maar dankzij de vrije kasstromen bouwt Agfa een spaarpot op. Het verschil tussen de geldreserves en de financiële schulden is opgelopen tot een batig saldo van 37 miljoen euro. Ook dit jaar zou Agfa heel wat vrije kasstromen moeten genereren, tenzij er grotere herstructureringen, wat bij Agfa altijd mogelijk is, of overnames op het programma komen.


Conclusie

Gezien het sterke trackrecord van de jongste jaren krijgt het bedrijf het voordeel van de twijfel en zien we de inzinking van de rendabiliteit als een tijdelijk fenomeen. De waardering is op basis van de lagere koers en de lagere winstcijfers aantrekkelijk te noemen met een koerswinstverhouding van ongeveer 10. We behouden het koopadvies.


Advies: kopen

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 700 miljoen euro

K/w 2016: 9

Verwachte k/w 2017: 10

Koersverschil 12 maanden: +28%

Koersverschil sinds jaarbegin: +14%

Dividendrendement: –

Partner Content