Wim Lewi (KBC Securities): ‘Wissel van de wacht in technologiesector aan de gang’
Het resultatenseizoen komt stilaan op stoom. We zagen al enkele hevige koersreacties, zoals bij Barco (-16%) gisteren en Melexis (+18%) vandaag. Het is ook de week van de waarheid voor heel wat grote Amerikaanse en Europese technologiekleppers. “Er is een wissel van de wacht in de technologiesector aan de gang”, meent Wim Lewi, hoofdanalist van KBC Securities.
Het aandeel Melexis won in de eerste handelsuren maar liefst 18 procent, na de bekendmaking van kwartaalresultaten. Nochtans lag de omzet volgens analisten in min of meer in de lijn der verwachtingen en de nettowinst licht hoger dan verwacht op 53 miljoen euro, tegenover een verwachte 49 miljoen euro. Het management blikt vooral optimistisch vooruit, omdat de voorraadafbouw van de voorbije kwartalen bij bepaalde klanten achter de rug is.
Ook het Nederlandse ASMI noteert ruim 10 procent hoger, nadat het beter dan verwachte verkoopcijfers kon bekend maken voor de eerste drie maanden van het jaar. Dat is een opsteker, nadat ASML op 17 april het resultatenseizoen met een valse noot was begonnen. Enkel de laatste van de drie grote Nederlandse toeleveranciers aan de chipsector, BESI, moet nog donderdag met resultaten op de proppen.
Zenuwachtigheid
Dinsdag ging Barco nog kort na de opening van de beurzen bijna 17 procent lager, tot zijn laagste peil sinds 2017. Het aandeel herstelde enigszins in de loop van de beursdag. De Belgische technologiegroep stelde teleur met een omzetdaling van 21 procent in het eerste kwartaal van 2024, terwijl analisten hadden gerekend op een daling met 14 procent. Ook de orders lagen lager dan verwacht. Het management belooft beterschap in de tweede jaarhelft en rekent nog steeds op resultaten voor heel 2024 in lijn met de resultaten van 2023.
Krijgt Barco een afstraffing omdat het bedrijf er voorlopig niet in slaagt met groei aan te knopen? Of rekenen beleggers elke teleurstelling dubbel en dik aan, omdat ze zenuwachtig zijn? “De zenuwen zijn gespannen, vooral in de Verenigde Staten”, zegt Wim Lewi, hoofdanalist van KBC Securities. “Amerikaanse technologie-aandelen, met name de Magnificent Seven, noteren in een ander universum. Ze rijgen hype na hype aan elkaar. Elke ontgoocheling daar trekt de hele markt mee door het fenomeen van ETF-beleggen.” ETF staat voor exchange traded fund of beursgenoteerd indexfonds. Via zo’n ETF kunnen beleggers in één keer een hele index kopen of verkopen. De grote Amerikaanse technologiereuzen wegen heel zwaar door in de grote beursindexen en lijken de rest met zich mee te trekken.
De zenuwachtigheid heeft alles te maken met de ommekeer in de verwachtingen voor de rente. De Amerikaanse centrale bank heeft nooit op meer dan drie renteverlagingen gehint, maar beleggers hielden op een bepaald moment al rekening met zes renteverlagingen. Wim Lewi: “Beleggers beginnen te beseffen dat het normale renteniveau in de Verenigde Staten misschien niet veel lager zal liggen dan vandaag. De waanzin van de nulrentes bij de centrale banken komt waarschijnlijk niet meer terug.”
Verwende beleggers
Vorige vrijdag ging het Amerikaanse technologie-aandeel Super Micro Computer nog 23 procent lager, nadat het bedrijf de publicatie van kwartaalresultaten had aangekondigd zonder daarbij een positieve winstverwachting uit te sturen. Beleggers waren er de voorbije kwartalen aan gewend geraakt dat Super Micro Computer de verwachtingen kort voor de resultaten nog wat optrok. Zijn beleggers te verwend geraakt? Zijn de verwachtingen te hoog gespannen?
Ook Nvidia, een van de grote leveranciers van generatieve AI-oplossingen, ging vorige vrijdag in het zog van Super Micro Computer 10 procent lager. Super Micro Computer is een toeleverancier aan grote chipproducenten als Nvidia, AMD en Intel. Het bouwt serverparken: de rekken, de koeling, het moederbord waarop de printplaten gemonteerd worden. Wim Lewi: “Super Micro Computer heeft geen eigen, unieke technologie. Ik zou het zeker niet in hetzelfde rijtje zetten als Nvidia en Microsoft.”
“Er is een wissel van de wacht bezig in technologie”, meent Wim Lewi. “Een aantal blue chips of grote spelers hebben de rol al wat moeten lossen, ik denk aan Apple en Tesla die al heel wat beurswaarde in rook zagen opgaan dit jaar. De vraag is of Nvidia en Microsoft – en misschien ook Meta Platforms – met hun AI-beloftes de beursindexen nog veel verder kunnen dragen. Microsoft slaagt er tot nu toe in telkens zichzelf opnieuw uit te vinden. Het lijkt nu alsof Nvidia het enige bedrijf is dat bepaalde chips voor generatieve AI kan leveren, maar het is lang niet zeker dat er in de toekomst niet meer concurrentie komt.”
In de Verenigde Staten kwam Tesla dinsdagavond als eerste van de Magnificent Seven met kwartaalresultaten naar buiten. Het aandeel steeg in de nabeurshandel op Wall Street 12 procent, ondanks de opgebiechte omzetdaling. Tesla belooft meer betaalbare auto’s te gaan maken op bestaande productielijnen. Tijdens een conference call wilde CEO Elon Musk, volgens Financial Times, geen details geven. Beleggers zullen moeten wachten tot een mededeling in augustus, wanneer Musk ook meer zal vertellen over robot-taxi’s en autonome rijsystemen. “Als je Tesla waardeert als een autobedrijf, heb je fundamenteel het verkeerde raamwerk”, zei Musk tijdens die call.
Europese hoop
Volgens Wim Lewi moeten beleggers goed het onderscheid maken tussen Europa en de Verenigde Staten. “De Europese beurzen houden de jongste weken relatief goed stand. De Europese beurzen hebben ook meer gemeen met de Amerikaanse Dow Jones-index dan met de technologie-index Nasdaq. In de Dow Jones zitten meer traditionele bedrijven en banken.” Wim Lewi hoopt op een ontkoppeling van de Amerikaanse en Europese aandelen, omdat de waarderingen van de kleinere bedrijven in Europa en in België helemaal niet zo hoog zijn opgelopen als de waarderingen van de Amerikaanse kleppers in de technologiesector.
Hoe hoger de waardering van toekomstige winststromen, hoe groter de gevoeligheid aan de schommelende renteverwachtingen. Wim Lewi: “Er is ook iets meer optimisme dat de Europese Centrale Bank sneller met een renteverlaging op de proppen zal komen dan de Amerikaanse centrale bank, wat de Europese aandelen wat meer steun geeft.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier