Telenet moet uitkijken voor evolutie abonnees

© BELGA

Telenet investeert in zijn netwerk en kijkt uit naar nieuwe overnames. Maar belangrijker is de evolutie van het aantal abonnees. In het eerste kwartaal verloor het telecombedrijf kabelabonnees.

De beurskoers van Telenet klom vorige maand naar een nieuw hoogtepunt, maar moest onlangs wel een aantal adviesverlagingen van beurshuizen incasseren. Het telecombedrijf is dan ook erg pittig gewaardeerd aan ruim 9 keer de verwachte bedrijfskasstroom (ebitda) en 29 keer de verwachte winst van dit jaar. Bovendien werd de hoop op een snelle herneming van het dividend de kop ingedrukt.

Telenet zal de vrije kasstromen, die dit jaar worden begroot op 350 tot 375 miljoen euro, aanwenden om enerzijds te investeren in het netwerk en anderzijds om eventuele nieuwe overnames te kunnen financieren. Het mobiele netwerk van het vorig jaar overgenomen Base moet nog worden aangepast terwijl ook volop in het vaste netwerk wordt geïnvesteerd. De mededingingsautoriteiten keurden onlangs de overname van SFR BeLux goed. Maar Telenet lonkt ook al een tijdje openlijk naar Voo om voet aan de grond te krijgen in Wallonië.

De cijfers van het tweede kwartaal worden op 2 augustus gepubliceerd. Daarbij is het uitkijken naar de evolutie van het aantal abonnees. In het eerste kwartaal ontgoochelde Telenet met een daling van het aantal kabelabonnees, het gevolg van het nieuwe kabelaanbod van Orange Belgium (het voormalige Mobistar) en de groei van streamingdiensten als Netflix. Ook de inkomsten van de mobiele tak staan onder druk door de scherpe concurrentie en de regelgeving. Bovendien is de capaciteit om de prijzen te verhogen beperkt, want de prijzen van de bundels zijn in ons land nu al bij de hoogste in Europa.

De hoge schuld (4 keer de ebitda) blijft de achilleshiel van Telenet. Een neveneffect daarvan is dat het nettoresultaat wordt bepaald door de boekwaarde van de derivaten die als indekkingsinstrument worden aangehouden. De jongste maanden is de rente opnieuw gedaald, waardoor ook de waarde van de derivaten zal zijn afgenomen. Telenet kan wel profiteren van de goedkopere dollar op het deel van de schuld dat in de Amerikaanse munt is uitgedrukt. De dollar verloor dit jaar al 7,5 procent tegenover de euro.


Conclusie

Wegens de hoge waardering, gecombineerd met een beperkte groei en de afwezigheid van een dividend, hanteren we een verkoopadvies voor Telenet (rating 3B). Door de aandeelhoudersstructuur, waarbij het Amerikaanse Liberty Global 58 procent van de aandelen bezit, blijft een uitkoopbod altijd mogelijk. Een eerdere poging van Liberty in 2013 mislukte en sindsdien laat de Amerikaanse hoofdaandeelhouder niet meer in zijn kaarten kijken.


Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 6,51 miljard euro

K/w 2016: 55

Verwachte k/w 2017: 29

Koersverschil 12 maanden: +36%

Koersverschil sinds jaarbegin: +5%

Dividendrendement: –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content