Telenet is niet meer de groeier van weleer
De lagere kosten van Telenet zorgden voor een hogere winstmarge, maar groei was altijd een hoeksteen in het bedrijfsmodel van de telecomgroep. Die dreigt nu weg te vallen.
De concurrentie op de Belgische telecommarkt is toegenomen. Orange Belgium kwam met een nieuw kabelaanbod, terwijl ook de internetspeler Netflix zich mengt in de debatten. Dat bleef niet zonder gevolgen voor Telenet, dat in het eerste kwartaal 21.000 kabelabonnees verloor. Het lijkt misschien niet veel op een totaal van bijna 2 miljoen klanten, maar de groeitrend is wel gebroken. In het onderste segment van de prijsgevoelige klanten zag Telenet abonnees naar Orange overstappen. De opeenvolgende tariefverhogingen hebben veelkijkers dan weer in de armen van Netflix gedreven.
Telenet kocht vorig jaar de mobiele operator Base en kan nu over een eigen mobiel netwerk beschikken. Zonder rekening te houden met Base bleef de omzet (616 miljoen euro) nagenoeg stabiel. De bedrijfskasstroom (ebitda) steeg met 5,6 procent naar 289,4 miljoen euro. Telenet ligt daarmee op schema om de prognoses voor het volledige boekjaar 2017 waar te maken. Die gaan uit van een stabiele omzet en een ebitda-groei in de buurt van 5 procent. De winstmarge klom wel van 44,5 naar 47 procent. Dat is te danken aan de daling van de operationele uitgaven (-5%), met onder meer lagere personeelslasten en minder marketingkosten. Door een belastingfactuur en hogere kapitaaluitgaven was de vrije kasstroom 15,9 miljoen euro negatief. Telenet herhaalde wel zijn prognose van een vrije kasstroom tussen 350 en 375 miljoen euro voor 2017.
Het nettoresultaat van Telenet wordt in de eerste plaats bepaald door rentederivaten die het bedrijf aanhoudt om zich in te dekken tegen rentestijgingen. Dat is geen overbodige luxe met een nettoschuldpositie van bijna 4,8 miljard euro. Die schuld komt overeen met 3,5 keer de bedrijfswinst. Daarbij werd nog geen rekening gehouden met de geplande overname van SFR BeLux, die de mededingingsautoriteiten nog moeten goedkeuren. Telenet profiteerde in het eerste kwartaal van de hogere rente en de goedkopere dollar (een deel van de schuld is in de Amerikaanse munt). Het nettoresultaat kwam uit op 65,8 miljoen euro, tegenover een verlies van 8,6 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder.
Voorzitter Bert De Graeve temperde de dividendverwachtingen van de beleggers. Die hadden een boost gekregen na een optimistisch analistenrapport van een week eerder, dat ruimte zag voor een fors dividend. Dat zou in principe mogelijk zijn, als Telenet bereid is de balans verder op te rekken met nog meer schulden. Telenet kijkt naar eigen zeggen actief uit naar nieuwe overnamekansen. Dat is ook nodig als de groep wil blijven groeien. Een dividend komt er waarschijnlijk enkel als dat past in de plannen van de Amerikaanse hoofdaandeelhouder Liberty Global. Aandeelhouders moeten zich voorlopig optrekken aan het inkoopprogramma voor eigen aandelen. Voorlopig dienen de ingekochte aandelen voor de lopende aandelenoptieplannen voor de directie.
Conclusie
Telenet is al een tijdje niet meer de groeier die het vroeger was. De lagere kosten zorgden dan wel voor een hogere winstmarge, maar in het bedrijfsmodel van Telenet was groei altijd een hoeksteen, die nu dreigt weg te vallen. Het aandeel is tegen 29 keer de verwachte winst en meer dan 9 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde en de bedrijfskasstroom erg pittig gewaardeerd, zowel tegenover het eigen historische gemiddelde als tegenover de sectorgenoten. We zien geen enkele reden om het verkoopadvies te wijzigen.
Advies: verkopen
Risico: gemiddeld
Rating: 3B
Munt: euro
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 6,65 miljard
K/w 2016: 56
Verwachte k/w 2017: 29
Koersverschil 12 maanden: +33 %
Koersverschil sinds jaarbegin: +7,5 %
Dividendrendement: –
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier