Telenet bouwt zijn zakelijke poot uit

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Telenet zag zijn klantenbestand opnieuw krimpen, maar groei bij mobiel en het succes van de familiebundels compenseert dat. Het businesssegment tekent voor groei.

Telenet verliest al een aantal kwartalen op rij kabelabonnees aan Proximus en vooral aan nieuwkomer Orange Belgium. Toch blijft de impact voor de kabel- en mediagroep erg klein. Enerzijds gaat het om een vrij kleine hoeveelheid en anderzijds blijven de meeste ‘verloren’ klanten nog altijd op het netwerk van Telenet. Concurrent Orange maakt namelijk gebruik van het kabelnetwerk van Telenet en betaalt daarvoor een vergoeding.

De daling van het aantal kabelabonnees wordt gecompenseerd door de groei in het mobiele segment en een hogere verkoop van het aantal familiebundels (WIGO). De daling van het aantal pre-paidkaarten is gestopt en de migratie van het Orange-netwerk naar het eigen Base-netwerk ligt voor op schema. Na het derde kwartaal was meer dan de helft van de gebruikers al overgeschakeld. De hele operatie moet voor het einde van het eerste kwartaal van 2018 afgerond zijn. Dat is negen maanden eerder dan gepland.

De groepsomzet steeg in het derde kwartaal op vergelijkbare basis met 3 procent naar 646 miljoen euro. De bedrijfskasstroom of ebitda klom 5 procent hoger naar 318,8 miljoen euro. Na negen maanden in 2017 noteren de omzet (1,88 miljard euro) en de ebitda (911 miljoen euro) respectievelijk 1 en 5 procent hoger in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. De gemiddelde opbrengst per klant nam op jaarbasis met 4 procent toe naar 55,2 euro.

Het Telenet Business-segment liet zich opmerken met een groei van 7 procent naar bijna 34 miljoen euro. Telenet wil meer inzetten op de bedrijfsmarkt, waar Proximus nog de plak zwaait met een marktaandeel van 70 procent. In dat kader moet ook de eerder deze maand aangekondigde overname van Nextel worden gezien. Door de aankoop wordt de zakelijke poot van Telenet ruim een derde groter.

Telenet verwacht voor het volledige boekjaar een stabiele omzet en een groei van de aangepaste ebitda van ongeveer 5 procent. De vrije kasstroom kwam in het derde kwartaal met 208,3 miljoen euro flink boven de verwachtingen uit. Na drie kwartalen in 2017 bedraagt dat cijfer 345,4 miljoen euro, ruim het dubbele van een jaar eerder.

Dat is behalve van de hogere ebitda en de lagere intrestuitgaven ook voor een deel het gevolg van de ‘vendor financing’-techniek. Daarbij krijgt Telenet krediet van de leveranciers van telecomapparatuur, waardoor het producten kan verkopen die het nog niet betaald heeft. Daardoor wordt de vrije kasstroom opgekrikt.

Telenet stelt voor het volledige boekjaar een vrije kasstroom tussen 350 en 375 miljoen euro voorop, een cijfer dat moeiteloos zal worden gehaald. Na het einde van het derde kwartaal was de groepsschuld gedaald naar 3,1 keer de ebitda. Dat is onder de vork van 3,5 tot 4,5, waar Telenet naar streeft.

Het management zal waarschijnlijk dan ook voor extra schulden kiezen. Sommige analisten dromen hardop van een superdividend, maar het kan even goed dat Telenet het extra geld gebruikt voor investeringen en/of overnames.

Conclusie

De aanhoudende daling van het aantal televisieklanten was tot nog toe geen reden voor winstnemingen. Telenet is tegen meer dan 9 keer de verwachte bedrijfskasstroom nochtans (erg) pittig gewaardeerd, terwijl de groei eerder bescheiden is en dan drukken we ons nog voorzichtig uit. De markt gaat ervan uit dat Telenet volgend jaar de balans voort optrekt met meer schulden met opnieuw een dividenduitkering. Maar dat is nog geen uitgemaakte zaak.

Advies: verkopen

Risico: gemiddeld

Rating: 3B

Koers: 59,54 euro

Ticker: TNET BB

ISIN-code: BE0003826436

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 6,9 miljard euro

K/w 2016: 64

Verwachte k/w 2017: 37,5

Koersverschil 12 maanden: +24%

Koersverschil sinds jaarbegin: +11%

Dividendrendement:

Partner Content