Statoil en Pure Circle
Het aandeel van Statoil is de jongste maanden fors hersteld. Tijd om winst te nemen?
Het aandeel van het Noorse staatsoliebedrijf Statoil, dat voor 67% in handen van de overheid is, steeg sinds het dieptepunt in januari met ruim 30%, in het zog van de herstellende olieprijs. Statoil was in 2014 een van de eerste oliegiganten die fors ingreep bij de eerste signalen van de afkoeling van de olie- en gasmarkt. Die besparingstrend werd in 2015 doorgetrokken, met 1,9 miljard USD efficiëntieverbeteringen (1,7 miljard USD voorzien tegen 2016) en 5 miljard USD minder investeringen (2 miljard USD voorzien). Desondanks steeg de organische productie in 2015 met 6% (plan van 2% jaarlijkse groei over de periode 2014 tot 2016), en werd het royale brutodividend van 1,8 NOK per aandeel op kwartaalbasis behouden. Vanaf dit jaar wordt het dividend uitgekeerd in Amerikaanse dollar (0,2201 USD) en is er de mogelijkheid van een uitkering in aandelen, toegekend met 5% korting.
De topman liet zich onlangs positiever uit over de markt, al zal een terugkeer naar een nieuw evenwicht tussen vraag en aanbod nog een tijd op zich laten wachten. Statoil blijft intussen het belang in het Johan Sverdrup-olieveld (grootste ontdekking in Noorwegen sinds 1974; eerste productie eind 2019) uitbreiden. Naast een rechtstreeks belang van 40% werd dit jaar onrechtstreeks een bijkomend belang van 4,54% uitgebouwd, nadat het bedrijf in twee stappen 20,1% van de aandelen van Lundin Petroleum had verworven. Lundin Petroleum heeft zelf een belang van 22,6% in Sverdrup.
Het belang van de Noorse activiteiten bleek nogmaals uit de cijfers van het eerste kwartaal, waaruit opnieuw een fel contrast bleek tussen de resultaten van de exploratie- en productieafdeling (upstream) in Noorwegen, met een nettowinst van 463 miljoen USD (730 miljoen USD in het eerste kwartaal van 2015), tegenover een nettoverlies voor de internationale upstreamdivisie van 647 miljoen USD (389 miljoen USD nettoverlies). De raffinageafdeling zag haar nettowinst terugvallen van 628 miljoen USD naar 355 miljoen USD. De nettowinst op groepsniveau zakte met 86%, tot 122 miljoen USD, maar de markt rekende op een nettoverlies van 40 miljoen USD.
We denken dat het herstel van de olieprijs vooropgelopen is op de marktomstandigheden, en verlagen, na de forse herstelrally, het advies voor Statoil naar houden (rating 2A).
Het aandeel van Pure Circle reageerde begin april nauwelijks op een omzetwaarschuwing. Hoe komt dit, en moet ik me zorgen maken over het groeiverhaal?
Het klopt dat Pure Circle, de marktleider in het produceren en commercialiseren van natuurlijke caloriearme zoetstoffen uit steviabladeren, op 5 april uitpakte met een omzetwaarschuwing, naar aanleiding van de tradingupdate over het derde kwartaal. Precieze cijfers werden niet vrijgegeven, maar de omzet steeg in het derde kwartaal nochtans in dezelfde mate als in de eerste jaarhelft, waarin de omzet met 26% aandikte, tot 54,5 miljoen USD. De marktconsensus mikt voor het lopende boekjaar op een vergelijkbare stijging van de jaaromzet: +24%, tot 158 miljoen USD (127,4 miljoen USD in 2015).
Pure Circle waarschuwde echter dat de cijfers voor het vierde kwartaal onzeker zijn. De reden daarvoor is dat begin april sprake was van nieuwe projecten (marktlanceringen) ter waarde van 40 miljoen USD, maar de precieze timing hiervan is onduidelijk, waardoor wellicht een gedeelte later zal worden geboekt. Het management mikt in elk geval nog steeds op minstens 10% omzetgroei op jaarbasis, en een nettowinst in lijn met de marktconsensus (13 dollarcent per aandeel). Het nettoresultaat kleurde in de eerste jaarhelft – waarin traditioneel één derde van de jaaromzet wordt geboekt – voor het eerst groen met een nettowinst van 5 miljoen USD of 2,88 dollarcent per aandeel.
Het aandeel reageerde nauwelijks op de omzetwaarschuwing, omdat Pure Circle er in het verleden al meermaals op wees dat de omzet niet in rechte lijn zal stijgen, net omwille van de onzekere timing van nieuwe marktlanceringen. Belangrijker is echter dat het bedrijf vasthoudt aan zijn doelstelling om de komende vijf jaar gemiddeld met 30% te groeien. We zien in de aankondiging dus geen voorbode van een einde van het sterke groeiverhaal.
De voorbije maanden was er drie keer positief regulatoir nieuws, met de goedkeuring van het gebruik van stevia in India – het laatste grote ontbrekende land – een positieve aanbeveling van de European Food Safety Authority (EFSA) voor het gebruik van Reb M in Europa en een uitbreiding van het toegelaten gebruik van stevia in Brazilië. Bovendien besliste de Britse regering in maart vanaf 2018 extra belastingen te heffen op suikerhoudende frisdranken. Inspelend op het gigantische potentieel van de Indiase markt kondigde Pure Circle er in april een fors investeringsplan aan, in samenwerking met duizenden lokale boeren. Het aandeel blijft in de Inside Selectie op basis van de aanvaardbare waardering, in combinatie met de uitstekende vooruitzichten (rating 1B).
Lezersvragen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier