Sportjaar start zwak voor EVS

EVS CEO Murielle De Lathouwer © Belga Image
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Beleggers hadden er zich al bij neergelegd dat EVS zwakke cijfers bekendmaakte in de oneven jaren zonder grote sportevenementen. Maar het dreigt nu ook een zwak even jaar tegemoet te gaan.

Beleggers hadden er zich er de voorbije jaren al min of meer bij neergelegd dat EVS zwakke cijfers bekendmaakte in de oneven jaren, zoals in 2017. Er was het excuus dat in die jaren geen grote sportevenementen plaatsvinden. De Waalse speler met een unieke positie in de wereld van de livesportverslaggeving kan dan geen extra inkomsten halen uit de verhuur van materiaal tijdens die megaspektakels.

Maar nu dreigt EVS ook een zwak even jaar tegemoet te gaan. Met een omzet tussen 115 en 130 miljoen euro, op basis van de prognose van het bedrijf zelf, zou de omzet vergelijkbaar zijn met die van vorig jaar (118,8 miljoen euro in 2017). Dat is een onaangename verrassing, omdat in vorige even jaren de omzet en de winst toch duidelijk hoger waren dan in de oneven jaren.

EVS maakte een valse start in 2018. De omzet bleef in het eerste kwartaal steken op 22,8 miljoen euro. Dat is 6,9 procent minder dan de 24,5 miljoen euro van het eerste kwartaal van vorig jaar. Halen we de extra verhuur van materiaal voor de twee grote sportevenementen van dit jaar uit de cijfers (de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea in het eerste kwartaal en uiteraard de Wereldbeker Voetbal in Rusland in het tweede kwartaal), dan is er zelfs een achteruitgang met 20 procent. Mediamaatschappijen en televisiezenders blijven zuinig met investeringen door de zwakke evolutie van hun advertentie-inkomsten – een gevolg van de scherpe concurrentie van vooral Netflix. De lagere omzet in de periode januari-maart leidt tot 62,4 procent minder bedrijfswinst (ebit), van 4,9 miljoen naar slechts 1,9 miljoen euro. Dat komt neer op een duik van de ebit-marge van 20,1 naar amper 8,1 procent, wat ver beneden de analistenconsensus ligt.

Ook de evolutie van het nettoresultaat is weinig flitsend, maar minder extreem dan de val van de bedrijfswinst: een daling van 3,6 naar 2,1 miljoen euro, of een achteruitgang met net geen 40 procent. Voor de winst per aandeel geeft dat een duik van 0,26 naar 0,16 euro. De perspectieven voor het tweede kwartaal zijn ook weinig rooskleurig. Het beperkte orderboek (32,3 miljoen euro, of -9% op jaarbasis) spreekt boekdelen. CEO Muriel De Lathouwer is wel ambitieuzer voor de tweede jaarhelft, omdat het Luikse bedrijf uitpakte met enkele nieuwe producten en het binnenhalen van orders de voorbije maanden daardoor moeizamer verliep. Maar het lijkt ons voorbarig nu al een boom in het vooruitzicht stellen.

Tot 2012 was EVS een fraai groeibedrijf. Sindsdien kan de hard- en softwareproducent voor de verwerking van opgenomen beelden in de tv-industrie geen groeicijfers meer voorleggen. De vroeger zeer stevige winstmarges brokkelen dan ook steeds meer af. De ebit-marge dreigt dit jaar het dieptepunt van dit decennium te bereiken. De aandeelhouders krijgen boven op het interim-dividend van 0,50 euro bruto per aandeel ook nog een slotdividend van 0,50 euro. Het brutodividend van 1 euro per aandeel voor het boekjaar 2017 ligt 30 eurocent per aandeel lager dan de 1,30 euro bruto per aandeel van het boekjaar 2016, en het is nog maar de helft van het dividend van het boekjaar 2014.

Conclusie

EVS slaagt er maar niet in de groeimotor weer te doen aanslaan. Het boekjaar 2018 wordt opnieuw een teleurstelling en er is veel optimisme nodig om uit te gaan van een goed 2019. De mediamaatschappijen blijven zuinig met hun investeringen. De waardering is gezakt tot 7 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) van volgend jaar. Het brutodividendrendement is zeker aantrekkelijk, maar is het ook houdbaar? Omdat we pas echt een fors herstel mogelijk achten in 2020, verlagen we nogmaals het advies. De forse koersdaling is terecht.

Advies: verkopen

Risico: gemiddeld

Rating: 3B

Koers: 21,25 euro

Ticker: EVS BB

ISIN-code: BE0003820371

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 289 miljoen euro

K/w 2017: 12,5

Verwachte k/w 2018: 18

Koersverschil 12 maanden: -38%

Koersverschil sinds jaarbegin: -27%

Dividendrendement: 4,7%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content