Speculaas van Lotus Bakeries verovert de wereld

.

Van 27 juni tot 3 juli stellen we de tien favoriete aandelen van Inside Beleggen voor de tweede jaarhelft aan u voor. Vandaag: Lotus Bakeries

Verklaren waarom Lotus Bakeries een van de strafste groeiverhalen op Euronext Brussel van de afgelopen twintig jaar is, lijkt simpel. Maar toch is het uitzonderlijk. Het is het niet vanzelfsprekend met een voedingsproduct de wereld te veroveren. Smaak is doorgaans een heel lokaal gegeven, dat vaak maar enkele honderden kilometers bestrijkt. Maar het speculaaskoekje slaat wonderwel in heel veel landen aan, van de Verenigde Staten over België tot Zuid-Korea. Voor Lotus Biscoff – de internationale naam van Lotus Speculoos – groeiden de Verenigde Staten in 2016 uit tot de grootste afzetmarkt met een volume van meer dan een miljard koekjes.

Het was dan ook niet meer dan logisch dat er voor de Verenigde Staten (Mebane in de staat North Carolina) werd gekozen om voor het eerst sinds de oprichting in 1932 een speculaasfabriek in het buitenland te bouwen. Dat wordt het hoogtepunt van dit jaar: de opstart en de eerste productie van speculaas op Amerikaanse bodem in de komende weken en maanden.

Een andere groeimotor de jongste jaren zijn de gezonde snacks. Lotus Bakeries deed drie Britse overnames: Natural Balance Foods, Urban Fresh Foods en Kiddylicious. Zij zitten nu in de afdeling Natural Foods (gezonde tussendoortjes) met de merken Nãkd, Trek en Bear. Onlangs ging de Bear-fabriek in Zuid-Afrika open.

Het aandeel oogt niet echt goedkoop tegen ruim 25 keer de verwachte winst voor 2019 en tegen 17 keer de verwachte verhouding ondernemingswaarde (ev) ten opzichte van de bedrijfskasstroom (ebitda) 2019. Maar er moet rekening worden gehouden met de forse prijzen die worden betaald voor producenten van gezonde tussendoortjes. Als we die prijzen verrekenen bij Lotus Bakeries, wordt de waardering acceptabeler. We verwachten dit jaar een betere prestatie dan de Bel-20-index door de defensieve kwaliteiten. Het vooruitzicht op de start van de productie in de Verenigde Staten kan daarbij helpen in de tweede jaarhelft.


Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Koers: 2370 euro

Ticker: LOTB BB

ISIN-code: BE0003604155

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 1,93 miljard euro

K/w 2018: 28,5

Verwachte k/w 2019: 25,5

Koersverschil 12 maanden: -1%

Koersverschil sinds jaarbegin: +10%

Dividendrendement: 1,2%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content