Sioen voelt druk van grondstoffen
De omzet van Sioen Industries maakt dit jaar een sprong richting 450 miljoen euro, maar de winst zal niet in dezelfde mate vooruitgaan. Het aandeel is wel opnieuw aantrekkelijk gewaardeerd.
Het was algemeen verwacht dat Sioen Industries in de tweede helft van 2017 met een sterke omzetgroei zou uitpakken. Die omzetsprong hebben we ook gekregen met een stijging van 180,2 naar 237,6 miljoen euro (+31,8%). De wereldleider in het geïntegreerd coaten van synthetische weefsels maakt een sterke fase van externe groei door, onder meer door de overname van Manifattura Fontana (geosynthetica) en Dimension-Polyant (de wereldmarktleider in zeildoeken en de grootste overname in de geschiedenis van Sioen) in de Coating-divisie, en van Verseidag Ballistic Protection en Ursuit (professionele duikpakken) in de Apparel-divisie.
Sioen bedekt dragers met een beschermlaag, met de klemtoon op hoogwaardige technische beschermkledij. Het unieke aan de groep is dat ze de enige volledige geïntegreerde speler in de sector is. Tot de basis van de strategie behoort het inzetten op innovatie en een modern productieapparaat. Die continue investeringen in innovatie zorgen voor een omzetgroei uit de nieuwe technische toepassingen. Er zijn drie divisies: Coating (spinnen, weven en coaten), Chemicals (productie van industriële pasta’s, vernissen en inkten) en Apparel (confectie van technische kledij).
Van de omzettoename met bijna 32 procent is 4,4 procent organisch en 27,4 procent het gevolg van overnames. Toch is de organische omzetgroei niet te onderschatten. In 2016 bedroeg die 3,3 procent, en de organische groei was nooit zo mooi gespreid als in het eerste kwartaal. Zo was er in de Apparel-divisie een organische omzetdaling van 1,9 procent, tegenover een stijging met 3,1 procent bij Chemicals en met 7,2 procent bij Coating. De totale omzetgroei is het sterkst in de Apparel-divisie met een klim van 36,7 procent tot 62,7 miljoen euro. De grootste divisie, Coating, is een goede tweede met een stijging met 35,2 procent tot 151,8 miljoen euro. In de Chemicals-afdeling blijft de omzettoename beperkt tot 5 procent (3,1% organisch en 1,9% door overnames in afwezigheid van een belangwekkende acquisitie) tot 23,2 miljoen euro.
Ondanks de fraaie omzetsprong was de koersreactie negatief na de bekendmaking van de halfjaarcijfers. De winstevolutie stelde teleur door de duurdere grondstoffen en de wijziging in de verkoopmix door de overnames. De recurrente bedrijfskasstroom (rebitda, zonder eenmalige elementen) klom dan ook slechts met 7,2 procent, van 32,2 naar 34,6 miljoen euro. Dat betekent dat de rebitda-marge (recurrente bedrijfskasstroom tegenover de omzet) terugviel van 17,9 naar 14,6 procent in de eerste helft van 2017. Het nettoresultaat ging zelfs 13,2 procent lager tot 12,1 miljoen euro door de reorganisatie van Indonesische fabrieken.
Conclusie
De omzet van Sioen Industries maakt dit jaar een sprong richting 450 miljoen euro, maar de winst zal niet in dezelfde mate vooruitgaan. We zijn dan ook tevreden dat we na de bekendmaking van de jaarcijfers het advies hebben verlaagd naar houden/afwachten. Intussen is de koers, deels door de teleurstelling over de halfjaarresultaten, met 15 à 20 procent teruggevallen en is het aandeel opnieuw aantrekkelijk tegen 16,5 keer de verwachte winst en 9 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) voor 2017. Vandaar de adviesverhoging.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Munt: euro
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 530 miljoen euro
K/w 2016: 22
Verwachte k/w 2017: 16,5
Koersverschil 12 maanden: +3%
Koersverschil sinds jaarbegin: -4%
Dividendrendement: 2,0%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier