Sioen tempert verwachtingen

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Sioen hanteert een voorzichtige prognose voor het boekjaar 2019. De tradingupdate doet vrezen dat de winstmarges door de stijgende olieprijs nog meer onder druk komen.

Door de bescheiden start van het boekjaar heeft Sioen zijn verwachtingen voor het volledige boekjaar neerwaarts bijgesteld. Na een periode dat de omzet was gestagneerd, had de West-Vlaamse onderneming de jongste jaren nochtans weer de aandacht van de analisten en de beleggers getrokken met een sterke groei van de omzet. Zo steeg de omzet in het boekjaar 2017 met 30,2 procent (van 363,4 naar 473,1 miljoen euro). De groeiversnelling was wel vooral een gevolg van belangrijke overnames zoals die van Manifattura Fontana (geosynthetica), Dimension-Polyant (de wereldmarktleider in zeildoeken en de grootste overname van Sioen), James Dewhurst Groep, Verseidag Ballistic Protection en Ursuit (professionele duikpakken).

Sioen is gespecialiseerd in het bedekken van dragers met een beschermlaag. Het belangrijkste product is hoogwaardige technische beschermkledij. Sioen is de enige volledig geïntegreerde speler in zijn branche. Dat zorgt deels voor de hoogste marges in de sector. Een ander basisonderdeel van de strategie is het inzetten op innovatie en een modern productieapparaat. Die continue investeringen in innovatie doen de omzet uit nieuwe technische toepassingen groeien.

Er zijn drie divisies. Coating, goed voor 63 procent van de groepsomzet in het eerste kwartaal van 2019, kondigde enkele dagen geleden nog de overname aan van activa van Techma Coatings, een deel van Seyntex Group. De Chemicals-divisie, die industriële pasta’s, vernissen en inkten fabriceert, zorgt voor 9 procent van de groepsomzet en de Apparel-divisie, gespecialiseerd in confectie van technische kledij, voor 28 procent. De belangrijkste deelsegmenten zijn dekzeilen voor vrachtwagens, die 15 procent van de groepsomzet uitmaken, en waarin Sioen de marktleider is. Dat marktleiderschap kan het ook claimen in zeildoeken door de overname van Dimension-Polyant. De zeildoeken dragen voor 10 procent bij aan de groepsomzet.

Sioen beschikt over 21 fabrieken, waarvan 13 in Europa en zelfs nog 7 in België. Zoals verwacht ging de omzet vorig jaar voorbij de grens van een half miljard euro (+7% tot 506,2 miljoen euro, waarvan 2,6% organische groei en 4,4% het gevolg van overnames). In de eerste drie maanden van dit jaar bleef de omzetstijging met 1,4 procent (van 131,8 naar 133,6 miljoen euro) zowat 1 procent onder de gemiddelde verwachting van de analisten.

De prestaties van de afdelingen was erg verdeeld. De dominante Coating-divisie zag haar omzet in het eerste kwartaal teruglopen met 1,6 procent tot 84,4 miljoen euro. De groeivertraging in enkele industriële sectoren in Duitsland en Groot-Brittannië speelde een rol en dreigt ook richting ons land door te sijpelen. Gelukkig zag de Apparel-divisie haar omzet klimmen met 12,3 procent tot 37,6 miljoen euro, doordat sneller orders dan verwacht werden uitgevoerd. Die groei is niet voor herhaling vatbaar in de rest van het jaar. De kleinere Chemicals-divisie liet een 7,6 procent lagere omzet optekenen tot 11,5 miljoen euro door de minder gunstige economische context.

Het management toonde zich dan ook een stuk minder positief voor 2019 dan bij de aankondiging van de jaarcijfers. De term ‘gematigd positief’ werd ingeruild voor ‘voorzichtig’. Een gevolg van aanhoudende geopolitieke onzekerheid, prijsdruk en de afnemende marktvraag.

Conclusie

Sioen hanteert een voorzichtige prognose voor het volledige boekjaar 2019. De tradingupdate doet vrezen dat de winstmarges door de stijgende olieprijs nog meer onder druk komen. De koers is in de eerste maanden van het jaar fors opgelopen. De waardering tegen 16,5 keer de verwachte winst en tegen bijna 9 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) voor 2019 is vrij hoog, gezien de onzekere omstandigheden.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 25,50 euro

Ticker: SIOE BB

ISIN-code: BE0003743573

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 503 miljoen euro

K/w 2018: 15

Verwachte k/w 2019: 16,5

Koersverschil 12 maanden: -12%

Koersverschil sinds jaarbegin: +12%

Dividendrendement: 2,1%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content