Sioen krijgt even de wind van voren
Omdat Sioen bij de bekendmaking van de jaarcijfers voorzichtig was in zijn vooruitzichten voor 2017, kreeg het aandeel klappen. De waardering is daardoor wel teruggelopen naar een aanvaardbaar niveau.
Omdat Sioen bij de bekendmaking van de jaarcijfers voorzichtig was in zijn vooruitzichten voor 2017 – door de vrees voor een harde brexit en protectionistische maatregelen – kreeg de aandelenkoers de wind van voren. Maar er was flink wat koerswinst te verzilveren, na de klim met 75 procent in de tweede helft van vorig jaar. Dat ging misschien wat te snel. De jaarcijfers voldeden wel min of meer aan de verwachtingen. Sioen is de wereldleider in het geïntegreerd coaten – het bedekken met een beschermlaag – van synthetische weefsels, vooral van technisch hoogwaardige beschermkledij. Het is de enige volledige geïntegreerde speler in de sector. Sioen zet in op innovatie en een modern productieapparaat. Die continue investeringen doen de omzet uit de nieuwe technische toepassingen toenemen.
Midden 2016 kreeg de onderneming uit het West-Vlaamse Ardooie veel aandacht voor de overname van Dimension-Polyant, de wereldmarktleider in zeildoeken. Met een transactiewaarde van 38 miljoen euro was dat de grootste acquisitie in de geschiedenis van Sioen. De groep boekte vorig jaar een omzet van 363,4 miljoen euro, of 11,3 procent meer dan de 326,42 miljoen euro van 2015. In die toename zitten vijf maanden omzet van Dimension-Polyant verrekend, en negen maanden omzet van het eerder overgenomen Manifattura Fontana. De organische omzetgroei in 2016 bedroeg 3,3 procent. Zonder de wisselkoerseffecten zou dat 4,2 procent zijn geweest. In de aankondiging van de jaarresultaten zat nog geen opsplitsing van de omzetevolutie per divisie. Er zijn drie afdelingen: Coating (spinnen, weven en coaten), Chemicals (de productie van industriële pasta’s, vernissen en inkten) en Apparel (confectie van technische kledij).
Belangrijk voor de analisten en de beleggers is de toegenomen winstgevendheid van de groep. De recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) liep in 2016 met 13,3 procent op, van 52,8 naar 59,8 miljoen euro. Halfweg was er een klim met 23 procent tot 32,2 miljoen euro. Dat betekent dat de rebitda-marge – de verhouding tussen de bedrijfskasstroom en de omzet – is opgelopen van 16,2 procent in 2015 tot 16,5 procent in 2016. Nog positiever is de evolutie van de recurrente bedrijfswinst (rebit): die maakt een sprong van 20,5 procent, van 37,8 naar 45,5 miljoen euro. Dat vertaalt zich in een klim van de rebit-marge van 11,6 naar 12,5 procent. De nettowinst steeg van 22,6 naar 26 miljoen euro (+14,8%), of van 1,17 naar 1,31 euro per aandeel.
De raad van bestuur stelt aan de algemene vergadering voor het brutodividend op te trekken tot 0,53 euro per aandeel. Voor het boekjaar 2015 bedroeg het dividend 48 eurocent per aandeel. De omzet en de winst ontwikkelden zich de jongste jaren veeleer vlak bij Sioen, met een omzet in de buurt van 320 miljoen euro. Daarin komt dit en de komende jaren een positieve kentering. Door organische groei en door de overname van Dimension-Polyant moet de omzet dit jaar boven 400 miljoen euro uitstijgen.
Conclusie
De koersdaling na de voorzichtige prognose voor 2017 deed de waardering teruglopen naar een aanvaardbaar niveau van 16 keer de verwachte winst voor 2017 en 8 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda). We handhaven ons positieve advies.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Munt: euro
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 535 miljoen euro
K/w 2016: 20,5
Verwachte k/w 2017: 16
Koersverschil 12 maanden: +56%
Koersverschil sinds jaarbegin: -4%
Dividendrendement: 2,0%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier