Resilux

Het is nu overduidelijk dat het klassieke Resilux het prima doet en wellicht zal blijven doen. Daarvoor mogen bijna de huidige beurswaarde betalen.

Resilux, de Oost-Vlaamse producent van petpreforms en petflessen, met aan het hoofd de broers De Cuyper, gaf in samenspraak met de beurswaakhond FMSA bij de voorstelling van de jaarresultaten geen cijfers met betrekking tot de joint venture AirOLux. Dat is een samenwerkingsverband, opgestart in 2009, met de Zwitsers-Nederlandse groep AirOPack Technology Group (ATG) van de Nederlander Quint Kelders. Meer dan waarschijnlijk zal AirOLux ook vorig jaar nog altijd niet break-even hebben afgesloten. Daarvoor is het wachten tot de publicatie van de jaarcijfers door ATG op 25 maart.

Die verliezen zijn geen probleem voor de familie De Cuyper, want de traditionele petpreforms en petflessenbusiness is en blijft rendabel, zoals de jaarcijfers 2015 ten overvloede illustreren. Die buffer heeft partner AirOPack Technology duidelijk niet. De groep heeft kapitaal nodig en de grote Amerikaanse private-equitygroep Apollo Global Management is tot een kapitaalinjectie bereid. Alleen is een voorwaarde voor vers geld het volledige bezit van de AirOLux-joint venture. Maar de familie De Cuyper wil duidelijk haar participatie van 50% in AirOLux aanhouden en niet verkopen. AirOPack Technology startte een procedure om het samenwerkingsverband met Resilux stop te zetten. AirOLux is de maatschappij boven de AirOPack-technologie. Dat is een revolutionaire technologie om vloeistoffen, poeders, gassen en producten met een gemiddelde tot hoge viscositeit (zoals crèmes, schuim, gels) af te vullen in pet met perslucht en zonder drijfgas. De aandeelhoudersdiscussie zorgt voor een patstelling.

Het voordeel daarvan is dat de focus terug volledig op de cijfers van het traditionele Resilux komt te liggen en daar blijft de evolutie bijzonder gunstig. Met wat hulp van de goede weersomstandigheden in West-Europa is vorig jaar de toegevoegde waarde (een betere maatstaf dan de omzet vanwege de sterke impact van de grondstoffenprijzen) met 11,8% gestegen, tot een nieuwe recordwaarde van 72,5 miljoen EUR. Een beter dan verwachte prestatie die meer dan bevestigd wordt door een toename van 16,3% van de bedrijfskasstroom (ebitda) tot 38,5 miljoen EUR (recordcijfer) en een 27,3% hogere bedrijfswinst (ebit), tot 24,2 miljoen EUR (eveneens recordcijfer). Het nettoresultaat bedroeg 17,9 miljoen EUR; +42,4% of 8,82 EUR per aandeel). De netto financiële schuld is met 9% gezakt, tot 33,1 miljoen EUR of 0,8 keer ebitda, een intussen zeer laag cijfer.

De waardering van het klassieke Resilux mogen we stilaan opkrikken. We komen nu uit op een nieuwe, nog voorzichtige waarde van 270 miljoen EUR of 135 EUR per aandeel. De waarde die op de 50% in AirOLux wordt geplakt, is dus zo goed als verdwenen door de perikelen met zakenpartner Quint Kelders.


Conclusie

Het is nu overduidelijk dat het klassieke Resilux het prima doet en wellicht zal blijven doen. Daarvoor mogen bijna de huidige beurswaarde betalen. Eigenlijk krijgen we de optie van AirOLux-joint venture er bijna gratis bij. Alleen is het compleet onduidelijk hoe en wanneer er een oplossing voor de aandeelhoudersdiscussie zal zijn. Vandaar dat we ons neutraal advies, ondanks de manifeste onderwaardering, voorlopig handhaven.

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content