RealDolmen

De omzetgroei van RealDolmen in het eerste kwartaal mag dan een opsteker zijn, de prognoses voor het volledige boekjaar maken duidelijk dat elke vorm van euforie misplaatst is.

RealDolmen heeft dankzij een goed tweede semester een bevredigend boekjaar 2015-2016 achter de rug. Na enkele mislukte buitenlandse avonturen besliste RealDolmen zich op de markt voor kmo’s in België en Luxemburg te concentreren. Het bedrijf kent die kernmarkt het best en ziet er ook voldoende kansen in. De symbolische nettowinst van een jaar eerder, te wijten aan de stopzetting van de Franse activiteiten, werd vorig jaar ingeruild voor een winst van 10,7 miljoen EUR. Ook het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar 2016-2017 (april-juni) werd goed ingezet met een omzetstijging van 15,5% op jaarbasis, tot 59,06 miljoen EUR.

Enige nuance is wel op zijn plaats, want de timing van contracten kan op kwartaalbasis tot forse afwijkingen leiden. Dat is het geval in het hardwaresegment, waar de omzet weliswaar hoog is, maar de marges erg laag. Dat maakt tegelijk ook dat de toegevoegde waarde van kwartaalrapportering bij een bedrijf als RealDolmen eerder beperkt is. De afwijking tussen de resultaten van het eerste kwartaal en de prognoses voor het volledige boekjaar illustreren dat het best.

De activiteiten werden nog maar rond twee entiteiten gegroepeerd. IT&Business Consulting omvat projecten op maat, de verhuur van personeel en de eigen ontwikkelde applicaties. Die afdeling krikte de omzet in het eerste kwartaal met 8% op, tot 26,56 miljoen EUR. Het management verwacht dat de omzet van die afdeling over het volledige boekjaar licht zal toenemen terwijl ook de winstmarge zal stijgen. IT&Business Support omvat de verkoop van producten en licenties van derden, IT outsourcing en de cloudcomputingactiviteiten. Ondanks een klim van de kwartaalomzet van de afdeling met 22,5%, tot 32,5 miljoen EUR, voorspelt Real Dolmen voor het volledige boekjaar een stabiele omzet. De winstmarge zal daarentegen iets lager uitkomen door hogere kosten.

Bij kwartaalrapporten publiceert RealDolmen geen winstcijfers, maar het geeft wel een indicatie voor het volledige boekjaar. Beleggers moeten het doen met de vrij vage prognose dat de omzet dit boekjaar ‘iets hoger’ zal uitkomen. Die groepsomzet steeg het voorbije boekjaar 2015-2016 met 5,7%, tot 236,2 miljoen EUR. De winstmarge zal rond 5% schommelen, tegenover 4,5% vorig jaar.

In principe wordt op de algemene aandeelhoudersvergadering voorgesteld het dividend te verhogen. RealDolmen stelt een uitkering van 3,5 miljoen EUR voorop. Verdeeld over bijna 5,21 miljoen aandelen, levert dat een dividend van 0,67 EUR per aandeel op. Dat is een flinke vooruitgang tegenover de uitkering van vorig boekjaar (0,29 EUR per aandeel). Tegen de huidige koers bedraagt het rendement van het aandeel iets minder dan 3% (bruto). RealDolmen beschikte op 31 maart over een nettoliquiditeitspositie van 23,4 miljoen EUR (bijna 4,5 EUR per aandeel).


Conclusie

De omzetgroei in het eerste kwartaal mag dan al een opsteker zijn, de prognoses voor het volledige boekjaar maken duidelijk dat elke vorm van euforie misplaatst is. Tegen 0,8 keer de boekwaarde en minder dan 12 keer de verwachte winst oogt het aandeel nog steeds goedkoop. Door het gebrek aan omzetgroei en de lage marges kan RealDolmen geen aanspraak maken op een veel hogere waardering.

Advies : houden/afwachten

Risico : gemiddeld

Rating : 2B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content