Picanol

De Ieperse weefmachineproducent Picanol heeft een moeilijk jaar 2014 achter de rug.

Aan de evolutie van de beurskoers is het absoluut niet te zien, maar de Ieperse weefmachineproducent Picanol heeft een moeilijker 2014 achter de rug. Maar geen erg, want de vooruitzichten voor de eerste jaarhelft van 2015 klinken weer een stuk beter. CEO Luc Tack heeft bij het jaarbegin trouwens zijn belang verder verhoogd, zodat hij stilaan richting 90% evolueert. De textielmarkt is nog niet echt verbeterd, maar er is de forse verzwakking van de euro (EUR) tegenover de dollar (USD) en een achteruitgang van afgerond 10% ten opzichte van de Japanse yen (JPY). Tsudakoma en Toyoda zijn belangrijke concurrenten voor Picanol, tenminste toch in luchtweefmachines, niet in grijpermachines. Vorig jaar is de omzet met 25,3% gezakt. De West-Vlaamse producent van weefmachines boekte vorig jaar slechts een omzet van 418,2 miljoen EUR, tegenover een recordomzet van 559,9 miljoen EUR in 2013.

De afdeling Industries (met als belangrijkste maatschappijen Proferro en PsiControl, maar ook Melotte, een kleine speler in 3D-printing) kon verdere vooruitgang boeken in het aantrekken van nieuwe externe klanten en kon de omzetdaling beperken tot -14,6%, tegenover -29,6% bij de grotere afdeling Weaving Machines. Er werden ook beter dan verwachte resultaten bekendgemaakt door Tessenderlo Group.

Picanol heeft zijn overschot aan liquiditeiten gebruikt om referentie-aandeelhouder te worden van chemiegroep Tessenderlo, dat jarenlang de Franse staatsholding SNPE als belangrijkste aandeelhouder had. De overnameprijs bedroeg 22 EUR per aandeel. De bedoeling van de aankoop was om de grote schommelingen in de textielsector te dempen. De nettowinst op groepsniveau bedroeg 52,4 miljoen EUR (2,96 EUR per aandeel), waarvan 11,7 miljoen EUR afkomstig van Tessenderlo Group. Intussen heeft Picanol zijn belang in Tessenderlo Group opgetrokken van oorspronkelijk 27,5% naar 30,2%. Die participatie vertegenwoordigt vandaag al 340 miljoen EUR of bijna 55% van de totale Picanol-beurskapitalisatie. En het lijdt geen twijfel dat die participatie de komende jaren nog verder zal worden opgedreven.

Op lange termijn blijft er reden tot optimisme. De opkomst van de groeilanden is een zegen voor de textielindustrie. Een gezin in de Braziliaanse favella’s bezit slechts zeven kledingstukken, een westers middenklassengezin gemiddeld 220. Of omgerekend van 0,5 kilogram textiel richting 22 kilogram gemiddeld voor een Europeaan en 26 kilogram voor een gemiddelde Amerikaan. Voor het eerst semester zal de omzet liggen tussen de cijfers van de twee voorgaande jaren of tussen 220 en 304 miljoen EUR. Over boekjaar 2014 wordt verrassend toch een symbolisch dividend van 0,1 EUR per aandeel uitgekeerd.

Conclusie

Als eerste schatting voor de winst 2015 mikken we voorzichtig op 3,5 EUR per aandeel. De koers is ontwaakt, maar het aandeel blijft (te) goedkoop. Vooral als we het belang in Tessenderlo Group en de nettokaspositie aftrekken, wordt de oorspronkelijke Picanol-activiteiten gewaardeerd tegen amper 5 keer de verwachte winst 2015, die ook dicht bij de gemiddelde winst van de afgelopen vier jaar ligt. De faire waarde berekenen we op 42 EUR per aandeel.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content