Picanol

Onze inschatting van een winst 2014 in de buurt van 3 EUR per aandeel lijkt op basis van de nieuwe prognose realistisch.

De sterke afkoeling van de wereldwijde weefmachinemarkt in 2014, waarover Picanol het had naar aanleiding van de publicatie van recordjaarresultaten voor 2013, heeft zich geconcretiseerd in een 27,7% lagere omzet dan in de eerste zes maanden van vorig jaar. Waarmee het cyclische karakter van de business nog maar eens is aangetoond. De West-Vlaamse producent van weefmachines boekte in het eerste semester slechts een omzet van 219,9 miljoen EUR, tegenover een recordomzet van 304 miljoen EUR in de eerste jaarhelft van vorig jaar. Een bijkomende handicap dit jaar was de sterke euro.

De afdeling Industries (met als belangrijkste maatschappijen Proferro en PsiControl, maar ook Melotte, een kleine speler in 3D-printing) kon verdere vooruitgang boeken in het aantrekken van nieuwe externe klanten en kon de omzetdaling beperken tot -15%, tegenover -31% bij de grotere afdeling Weaving Machines (zelfs volumedaling van 40%). Ook voor het management liggen de cijfers in lijn met de eigen verwachtingen, want de prognose van bij de jaarcijfers dat de omzet in het eerste semester 2014 te vergelijken zou zijn met die van het eerste halfjaar 2012 (omzet van 219,1 miljoen EUR) klopte dus op minder dan 1 miljoen EUR na.

Er werden ook beter dan verwachte resultaten van Tessenderlo Group (lees ook p. 2-3). Picanol kwam vorig jaar verrassend uit de hoek kwam door zijn overschot aan liquiditeiten te investeren in een 27,5% belang in Tessenderlo. Daarmee is Picanol veruit de grootste aandeelhouder van de chemiegroep. De overnameprijs bedroeg 22 EUR per aandeel. De bedoeling van de aankoop was om de grote schommelingen in de textielsector te dempen. Dat is in het eerste semester al goed gelukt, met een winstbijdrage van 5,5 miljoen EUR voor Tessenderlo Group, waardoor de nettowinst niet 24,6, maar 30,1 miljoen EUR bedraagt (1,70 EUR per aandeel) voor de periode januari-juni. De koers van Tessenderlo Group werd wel gedrukt door de hint op een kapitaalverhoging. Het belang in de totale beurskapitalisatie van Picanol bedraagt bijna 40%. De beurswaarde van de weefgetouwen- en industrie-activiteiten bedraagt afgerond 300 miljoen EUR.

CEO Luc Tack gaf bij de bekendmaking mee gelukkig te zijn als referentie-aandeelhouder van Tessenderlo en hard te zullen werken om er een sterk verhaal van te maken. Voor de weefmachines houdt de cyclische zwakte aan. Een vergelijkbare daling van de omzet en de winst zoals in het eerste semester wordt nu ook voor de tweede jaarhelft verwacht. Ter herinnering: vorig jaar werd een omzet van 255,9 miljoen EUR gehaald in het tweede halfjaar en een nettowinst van 30,7 miljoen EUR. Wel beklemtoonde Tack dat het niet om een structurele terugval gaat. De opkomst van de groeilanden is een zegen voor de textielindustrie. Een gezin in de Braziliaanse favella’s bezit slechts zeven kledingstukken; een westers middenklassegezin gemiddeld 220.

Conclusie

Onze inschatting van een winst 2014 in de buurt van 3 EUR per aandeel lijkt op basis van de nieuwe prognose realistisch. Het aandeel noteert nog steeds goedkoop met een verwachte koers-winstverhouding van 9 (bovendien zwak winstjaar) en vooral een verhouding ondernemingswaarde(ev) tegenover bedrijfskasstroom (ebitda) van minder dan 4.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content