Onzekerheid neemt toe voor Proximus
Proximus behoort samen met Telenet tot de verliezers als het tariefvoorstel van het BIPT onveranderd wordt doorgevoerd. De Belgische telecomwaakhond pleit voor fors lagere groothandelstarieven om de concurrentie te verhogen. Dat zou de consument ten goede moeten komen, maar is wel nefast voor de bedrijven die een deel van hun netwerk verhuren.
Bij Proximus gaat het om het glasvezelnetwerk, dat de groep nog volop aan het vernieuwen is. Proximus moet andere operatoren verplicht toegang geven tot dit netwerk, maar ziet de verhuurtarieven vanaf volgend jaar dus mogelijk scherp dalen. Proximus heeft net als Telenet nog tot september om opmerkingen op het voorstel van het BIPT te formuleren. Eind dit jaar valt een definitieve beslissing waarna de nieuwe tarieven vanaf begin volgend jaar kunnen ingaan.
De operationele cijfers van de periode april tot juni lagen grotendeels in lijn met de verwachtingen. De omzet van 1,41 miljard omzet (-2,7% op jaarbasis ) lag ongeveer 1 procent onder de consensusprognose. Dat was te wijten aan een lagere verkoop van smartphones. Die stortte in het tweede kwartaal met 14,7 procent in na een eerdere daling met 18,4 procent in het eerste kwartaal. De marges op de smartphoneverkoop zijn erg laag. Daardoor is de impact op de winstgevendheid zelfs gunstig. De televisie-, internet- en mobiele tak presteerden wel in lijn of zelfs beter. In België is de prijsconcurrentie vooral sterk in het segment van mobiele telefonie met Orange Belgium en virtuele operatoren als Mobile Vikings en Jim Mobile (beiden eigendom van Medialaan).
Bij het televisie- en internetaanbod is de prijsdruk voorlopig kleiner. Dat kan snel veranderen wanneer andere operatoren van de lagere groothandelstarieven gebruik maken om nieuwe producten en diensten aan te bieden. Ondanks de concurrentie van Orange kreeg Proximus er 5000 nieuwe televisieklanten en 7000 nieuwe internetklanten bij. Ook het aantal telefonieklanten steeg meer dan verwacht. In de consumentendivisie daalde de gemiddelde omzet per gebruiker met 0,4 procent. In de afdeling Enterprise was de achteruitgang met 3,9 procent groter.
Het beste nieuws kwam van de winstgevendheid. Door kostenbesparingen en een groter aandeel van diensten met een hogere marge lag de bedrijfswinst of ebitda met 484 miljoen euro 1,5 procent boven de consensusprognose. Daardoor lag de ebitda-marge met 34,3 procent hoger dan in het eerste kwartaal (32,7%) en een procent boven de gemiddelde analistenverwachting. Proximus vormt een joint venture met de andere operatoren om de mobiele netwerken te beheren. Het gaat om onder meer de aankoop, het onderhoud en de herstelling van zendmasten en basisstations. Proximus hoopt daarmee jaarlijks tussen 35 en 40 miljoen euro te besparen.
De onderhandelingen tussen directie en vakbonden over het herstructureringsplan blijven in het slop zitten. Daardoor kan de doelstelling om tegen 2022 bruto 240 miljoen euro te besparen vertraging oplopen.
Exclusief overnames realiseerde Proximus over de eerste jaarhelft een vrije kasstroom van 241 miljoen euro. Dat was onvoldoende om de dividendbetaling van 1,5 euro per aandeel of 325 miljoen euro te dekken. Daardoor klom de nettoschuld naar bijna 2,25 miljard euro. Toch blijft de verhouding tussen nettoschuld en ebitda met 1,2 binnen de perken. De uitstaande schuld heeft een gemiddelde looptijd van 5,5 jaar en een gemiddelde rentevoet van 1,79 procent.
Conclusie
Operationeel vielen er in de eerste jaarhelft weinig verrassingen op te tekenen. Een stabiele omzet- en winstevolutie is in de huidige marktomstandigheden het hoogst haalbare. De nieuwe groothandelstarieven zijn vanaf volgend jaar een factor van onzekerheid op een moment dat zich grote investeringen aandienen. Proximus is correct gewaardeerd en keert een aantrekkelijk dividend uit.
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Koers: 26,15 euro
Markt: Euronext Brussel
Ticker: PROX BB
ISIN-code: BE0003810273
Beurskapitalisatie: 8,8 miljard
K/w 2018: 16
Verwachte k/w 2019: 15,5
Koersverschil 12 maanden: +35%
Koersverschil sinds jaarbegin: +11%
Dividendrendement: 5,7%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier