Ontex boekt weer vergelijkbare omzetgroei
Ontex zag zijn vergelijkbare omzet met 3,6 procent stijgen in het eerste kwartaal van het jaar. Dat is een opsteker voor de specialist in producten voor persoonlijke hygiëne.
In de eerste drie maanden boekte Ontex wel degelijk vergelijkbare omzetgroei. Vorig jaar bleef die groei beperkt tot 0,2 procent (1% in het laatste kwartaal) voor de toonaangevende specialist in producten voor persoonlijke hygiëne voor baby’s (luiers), vrouwen (tampons) en senioren (incontinentieproducten). Dan is de 3,6 procent vergelijkbare omzettoename voor de periode januari-maart 2017 tegenover de eerste drie maanden van vorig jaar een serieuze opsteker. Het groeicijfer was bovendien beter dan verwacht en vormde dus een opsteker voor de beurskoers. Op groepsniveau kon de Oost-Vlaamse groep ook uitpakken met een sterkere omzettoename dan in het vorige boekjaar. De omzet steeg met 23,1 procent, tegenover 18 procent in 2016, en kwam uit op 556,9 miljoen euro. Dat cijfers ligt in lijn met de analistenconsensus. Het management mag dan ook terecht spreken over een positieve start van het boekjaar.
In de loop van het eerste kwartaal rondde Ontex de overname van de persoonlijke-hygiëne-divisie van de Braziliaanse keten Hypermarcas af, met een overnameprijs ondernemingswaarde (ev) van 286 miljoen euro. Vanaf 1 maart is de integratie van ‘Ontex Brazilië’, een toonaangevende speler in incontinentieproducten voor volwassenen en babyverzorgingsproducten in het grootste land van Latijns-Amerika, een feit.
Eerder was er ook al de succesvolle integratie van de Mexicaanse Grupo Mabe. Dat wasde eerste grote uitstap van de groep buiten Europa. Mexico is de vijfde grootste markt voor hygiënische wegwerpartikelen. De rebitda (bedrijfskasstroom uit gewone bedrijfsactiviteiten) in het eerste kwartaal van 2017 bedroeg 70,0 miljoen euro, in lijn met de analistenconsensus en met de omzettoename (+22,8% versus 23,1% omzettoename). Het houdt dan ook een stabiele rebitda-marge van 12,6 procent in, tegenover 12,5 procent in 2016 en 12,4 procent in 2015.
De nettoschuld nam door de overname van Hypermarcas toe van 701,7 naar 753,7 miljoen euro (+7,4%). De groep maakte na het afronden van de Braziliaanse acquisitie gebruik van de mogelijkheid om het kapitaal te verhogen met 10 procent van de uitstaande aandelen via de procedure van versnelde bookbuilding.
Ontex, opgericht door de familie Van Malderen, keerde in juni 2014 terug naar de beursvloer. Het liep aanvankelijk een sterk beursparcours, waardoor de beurswaarde snel tot boven 2 miljard euro klom, voldoende voor een opname in de Bel-20-indexx. De herintroductie op de beurs (Ontex was al beursgenoteerd tussen 1998 en 2003) hielp de onderneming eerst de stevige schuldenlast af te bouwen en daarna opnieuw op het overnamepad te gaan. Het toenemende gebruik van hygiënische wegwerpproducten in de opkomende landen is een eerste belangrijke groeipool voor Ontex, naast het groeipotentieel bij incontinentie (gezien de problematiek van de vergrijzing in West-Europa en de groeiende aanvaarding van dergelijke producten). Over de vooruitzichten voor 2017 bleef het management voorlopig veeleer voorzichtig, al mikt het toch op een bescheiden stijging van de marges.
Conclusie
Tegen 16,5 keer de verwachte winst voor dit jaar en een verwachte verhouding ondernemingswaarde (ev) ten opzichte van de bedrijfskasstroom (ebitda) van 10,5 voor 2017 begint de waardering geleidelijk aan op te lopen. Onze adviesverhoging in maart bleek terecht, want het aandeel ging intussen al zowat 10 procent hoger. Op langere termijn bieden de acquisities in Latijns-Amerika natuurlijk wel perspectief. GBL heeft intussen een belang van 20 procent opgebouwd.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Munt: euro
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 2,7 miljard euro
K/w 2016: 20
Verwachte k/w 2017: 16,5
Koersverschil 12 maanden: +17%
Koersverschil sinds jaarbegin: +15%
Dividendrendement: 1,7%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier