Nyrstar stelt opstart Port Pirie uit
De markt verslikte zich in de melding dat Nyrstar de opstart van het Australische Port Pirie tot een hoogtechnologische multimetalenverwerkende eenheid met zes maanden heeft uitgesteld.
Nauwelijks twee weken voor de jaarrapportering op 22 februari kwam Nyrstar met een onverwachte businessupdate naar buiten. Na het onverwachts snelle vertrek van CEO Bill Scotting in december 2016 – hij bleef slechts achttien maanden in functie – heeft de nieuwe topman Hilmar Rode al een aantal krijtlijnen uitgezet. Hij benoemde Frank Rittner tot de nieuwe operationele directeur. Rittner is een specialist in operationele efficiëntie die Rode kent uit een gezamenlijk verleden bij een Kazachs zinkbedrijf. Hoewel Nyrstar al jaren werkt aan die operationele excellentie, erkent het de verdere noodzaak en de kansen in dat domein.
De markt verslikte zich echter in de melding dat de opstart van het Australische Port Pirie tot een hoogtechnologische multimetalenverwerkende eenheid met zes maanden wordt uitgesteld tot september 2017. De extra tijd wordt gebruikt voor procesverbeteringen, maar dat gaat helaas gepaard met 70 miljoen euro extra kosten (van 563 naar 660 miljoen Australische dollar). De extra kasstroom (ebitda) volgt ook later: geen bijdrage in 2017 (tegenover de verwachte 20 miljoen euro), 40 miljoen euro in 2018 (tegenover de verwachte 80 miljoen euro), maar wel oplopend naar 100 miljoen euro in 2019 en 130 miljoen euro vanaf 2020 (beide 80 miljoen euro verwacht). Nyrstar gaf ook mee dat de productie van zowel de smelt- als de mijnbouwafdeling in het vierde kwartaal in de lijn van de verwachtingen presteerde.
Helaas was er geen nieuws over de verkoop van de resterende mijnen. Het geduld van de Nyrstar-belegger wordt dus eens te meer op de proef gesteld. Met een veel hogere zinkprijs zijn we daartoe bereid – de zinkprijs noteert 2800 dollar per ton, tegenover gemiddeld 1955 dollar per ton in de eerste negen maanden van 2016 – maar we hopen dat het management nu eindelijk stabiel is en het uitgestippelde strategische plan strikt uitvoert. Als dat lukt, zijn we overtuigd van het aantrekkelijke koerspotentieel. Het aandeel blijft dus koopwaardig, maar wel met een bovengemiddeld risico door de fragiele financiële situatie (rating 1C).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier