Nyrstar ontgoochelt niet
Het was de jongste jaren meestal anders, maar de markt reageerde gematigd positief op het halfjaarrapport van Nyrstar. Dat was niet zozeer een gevolg van de resultaten, die in lijn met de verwachtingen lagen, maar wel van het feit dat deze keer negatieve uitschieters ontbraken.
Een eerste cruciaal element was de bevestiging dat opstart van Port Pirie als hoogtechnologische multimetalenverwerkende eenheid _ begin dit jaar met zes maanden uitgesteld _ op schema zit voor eind september, met een ongewijzigd (verhoogd) budget van 660 miljoen Australische dollar. De verwachte extra bedrijfskasstroom (ebitda) werd ook bevestigd: 40 miljoen euro in 2018, 100 miljoen in 2019 en 130 miljoen vanaf 2020.
Een tweede element was het feit dat de hachelijke schuldensituatie stabiliseerde in het tweede kwartaal, met tegenover eind maart een ongewijzigde nettoschuldpositie van 986 miljoen euro (wel nog +14% tegenover eind 2016). Inclusief vooruitbetalingen voor zinkleveringen en eeuwigdurende obligaties uitgegeven voor de herontwikkeling van Port Pirie was er een beperkte terugval, van 1,27 miljard euro naar 1,24 miljard (+7% tegenover eind 2016). Dat geeft echter nog altijd een zeer hoge verhouding van 4,7 keer de verwachte ebitda voor 2017.
Een derde positief element was de evolutie in de mijnafdeling. De nieuwe topman, Hilmar Rode, maakte enkele maanden geleden duidelijk de verkoop van de resterende Noord-Amerikaanse mijnen alleen nog te overwegen bij fors hogere prijzen. Rode wil tegen 2019 met die mijnen op jaarbasis 200.000 ton zinkconcentraat produceren, met een fors verbeterde kostenstructuur. In de eerste jaarhelft bedroeg de productie 53.000 ton, een stijging met 6 procent, als gevolg van de sneller dan verwachte heropstart van Middle Tennessee. Volgend jaar start de laatste stilgelegde mijn (Myra Falls) weer op. De financiering daarvoor (70 miljoen euro) zal vooral via nog af te sluiten leveringsovereenkomsten gebeuren. Door de betere gang van zaken in de mijnafdeling steeg de rebitda in de eerste jaarhelft van 1 miljoen euro naar 15 miljoen. In de smeltafdeling steeg de zinkmetaalproductie met 2 procent tot 518.000 ton. Dankzij hogere prijzen voor zink (+50%) en lood (+28%) en ondanks 10 procent lagere inkomsten uit zinkverwerkingslonen en hogere energiekosten (vooral in Port Pirie) steeg de rebitda met 13 procent tot 117 miljoen euro.
Op groepsniveau steeg de rebitda met 23 procent tot 111 miljoen euro. Het nettoresultaat verbeterde, maar kleurt nog steeds rood (-21 miljoen euro tegenover -242 miljoen vorig jaar; recurrent van -142 miljoen euro naar -56 miljoen), dankzij de hoge financiële lasten (+23% tot 65 miljoen euro). De fors gedaalde Amerikaanse dollar is negatief voor Nyrstar, al dekte het zinkbedrijf zich daarvoor aan de kostenzijde wel grotendeels in. Nyrstar blijft dansen op een slappe financiële koord, maar we geven de nieuwe topman, die na de rapportering aandelen bij kocht, aan de vooravond van de opstart van Port Pirie en tegen de huidige koers het voordeel van de twijfel (rating 1C).
Advies: koopwaardig
Risico: hoog
Rating: 1C
Munt: euro
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 527 miljoen euro
Verwachte k/w 2016: –
Verwachte k/w 2017: –
Koersverschil 12 maanden: -21%
Koersverschil sinds jaarbegin: -24%
Dividendrendement: –
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier