Nyrstar

Het gemakkelijkste gedeelte van het koersherstel van Nyrstar ligt achter de rug.

Nyrstar rondde de financieringsoperatie van 600 miljoen EUR succesvol af. Het moest daarvoor wel een verdubbeling van het aantal uitstaande aandelen (tot 340 miljoen) toestaan en een zeer hoge rente van 8,9% betalen op de uitgifte van een vijfjarige obligatie. Er volgde een inkoopbod van maximaal 320 miljoen EUR voor het gedeeltelijk terugbetalen van lopende obligaties met vervaldatum in 2015 en 2016. Daarop werd in totaal voor 248 miljoen EUR ingetekend. Verder wordt 200 miljoen EUR besteed aan het implementeren van de strategische evaluatie van de afdeling metaalverwerking (totale kostenplaatje 250 miljoen EUR). Het einddoel is tegen 2017 veel meer waarde te halen uit het toevoermateriaal van de zinkmijnen en het residu van de zinksmelterijen.

Nyrstar financiert met het geld ook de eigen bijdrage van 68 miljoen EUR voor de omvorming van het Australische Port Pirie tot een hoogtechnologische multimetalenverwerkende eenheid (totale kostenplaatje 338 miljoen EUR). Het tweede luik van de financiering voor de omvorming van Port Pirie is nu ook rond: 120 miljoen AUD afkomstig uit de voorverkoop van een gedeelte van de extra zilverproductie die Port Pirie in de periode 2016 tot 2019 zal realiseren. Het derde en grootste luik (291 miljoen AUD, via institutionele investeerders, met garanties van de Australische overheid) volgt normaal in de eerste jaarhelft van 2015.

De smeltafdeling produceerde in het derde kwartaal 269.000 ton zinkmetaal, een daling met 1% tegenover het vorige kwartaal. Rekening houdend met het feit dat vanaf 1 juli de zinksmelterij in Port Pirie werd stilgelegd, is er een stijging met 1%. Na negen maanden bedraagt de productie 821.000 ton (+2,4%). De jaardoelstelling van 1 tot 1,1 miljoen ton werd bevestigd, maar het is duidelijk dat het eerder de bovenkant van de vork zal worden.

Met uitzondering van de goudproductie, die lager uitviel door operationele problemen in El Toqui (Chili), presteerde de mijnafdeling volgens plan. De zink-in-concentraatproductie bedroeg 70.000 ton, een stijging met 4% tegenover vorig kwartaal. Na negen maanden staat de teller op 210.000 ton, 3% meer dan in 2013 (203.000 ton). Inclusief de leveringen door het Finse Talvivaara – 5000 ton in het derde kwartaal – bedraagt de zink-in-concentraatproductie na negen maanden 232.000 ton (+8%).

De productiedoelstellingen voor 2014 werden bevestigd. Een definitief herfinancieringsplan voor Talvivaara is er nog niet. Positief is wel dat de streamingovereenkomst van Nyrstar (220 miljoen EUR uitstaand) niet als schuld wordt aanzien en bijgevolg gevrijwaard is van de zware schuldherschikking (tot 99% afschrijving) bij Talvivaara.

De zinkprijs noteerde in het derde kwartaal gemiddeld 2311 USD per ton, 11% meer dan in het tweede kwartaal. Ondersteunend voor de evolutie van de zinkprijs is dat de komende jaren een krappe vraag-en-aanbodsituatie dreigt te ontstaan.

Conclusie

Het gemakkelijkste gedeelte van het koersherstel ligt achter de rug. We mikken echter op verder herstel dankzij betere operationele resultaten, ondersteund door de positieve fundamenten voor de zinkprijs, het succesvolle besparingsprogramma en de stijgende dollarkoers. Blijft meer dan gemiddeld risico.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating:1C

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content