Nyrstar

Na de financieringsoperatie kan Nyrstar zich concentreren op het verbeteren van de mijnoperaties en het implementeren van de strategische evaluatie van de afdeling metaalverwerking.

Het voorbije jaar was voor het Belgische mijn- en multimetalenbedrijf Nyrstar zeer bewogen. Hoewel lang ontkend door het management, bleek een zware financieringsoperatie uiteindelijk onvermijdelijk. Het aandeel was tijdens de zomer kunnen stijgen dankzij de stijgende zinkprijs. Nyrstar maakte daarvan gebruik om in september in totaal 600 miljoen EUR op te halen. Het aantal uitstaande aandelen verdubbelde van 170 naar 340 miljoen: een zware dobber voor de aandeelhouders, die de voorbije jaren aankeken tegen een enorm waardeverlies. Maar vooral de zeer hoge rente van 8,9% op de uitgifte van een vijfjarige obligatie voor 350 miljoen EUR deed de wenkbrauwen fronsen.

Toen begin november bleek dat de Finse mijngroep Talvivaara – waarmee Nyrstar in 2010 een zinkafnameovereenkomst afsloot voor 335 miljoen USD – het faillissement aanvroeg, bleek de positie van CEO Roland Junck niet langer houdbaar. Junck was de grote architect achter de strategische ommezwaai vanaf 2010 om zwaar te investeren in verticale integratie via het opkopen van mijnen. De mijnen werden tegen piekprijzen gekocht en intussen boekte Nyrstar ruim 200 miljoen EUR investeringen af.

Na de financieringsoperatie kan Nyrstar, onder de vleugels van waarnemend topman Heinz Eigner (al jarenlang financieel directeur), zich concentreren op het verbeteren van de mijnoperaties en het implementeren van de strategische evaluatie van de afdeling metaalverwerking (totale kostenplaatje 250 miljoen EUR). Het einddoel is tegen 2017 veel meer waarde te halen uit het toevoermateriaal van de zinkmijnen en het residu van de zinksmelterijen. In de loop van de eerste jaarhelft moet het derde en grootste luik – 291 miljoen AUD, via institutionele investeerders en met garanties van de Australische overheid – van de financiering rond geraken voor de omvorming van het Australische Port Pirie tot een hoogtechnologische multimetalenverwerkende eenheid (totale kostenplaatje 338 miljoen EUR).

Vorige week kondigde Nyrstar aan de bestaande zilverstreamingovereenkomst met Silver Wheaton (SLW) voor de Campo Morado-mijn in Mexico af te kopen voor 25 miljoen USD. Onder die overeenkomst moest Nyrstar 75% van het geproduceerde zilver aan SLW leveren tegen 4,02 USD per ounce (tegenover een huidige marktprijs van 16 USD per ounce). Een goede zet voor Nyrstar, ook al omdat daardoor een uitstaande leveringsverplichting ter waarde van 80 miljoen USD van de balans verdwijnt. De algemene verwachting is dat de zinkprijs de komende jaren ondersteund zal worden omwille van sluitingen van een aantal belangrijke zinkmijnen. Bovendien is de stijging van de Amerikaanse dollar een goede zaak. Een mening die alvast ook de grondstoffentrader Trafigura deelt, getuige het opkopen van 15% van het aantal uitstaande aandelen de jongste maanden.

Conclusie

We verlagen het advies nadat het aandeel met ruim 35% steeg sinds de adviesverhoging na de kapitaalverhoging. We verwachten geen forse terugval. Op langere termijn blijven we positief, gesteund op de positieve fundamenten voor de zinkprijs, de stijgende dollarkoers en de aanzet tot herstel van het beleggersvertrouwen onder leiding van een nieuwe topman.

Advies: houden

Risico: hoog

Rating: 2C

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content