Mosaic raakt weg van de bodem
Tot eind december geven we elke dag een favoriet aandeel voor 2018 prijs, waarvan we volgend jaar een meer dan gemiddeld rendement verwachten. Vandaag: Mosaic.
Mosaic ontstond in 2004 uit de fusie van de meststoffenafdeling van Cargill en de meststoffengroep IMC Global, die werd opgericht in 1909. Het Amerikaanse bedrijf is de grootste speler in fosfaatmeststoffen en beschikt over 12 procent van de wereldwijde capaciteit in kaliumhoudende meststoffen (potash). De jongste jaren heeft het via gerichte overnames zijn blootstelling aan de landbouwgigant Brazilië gevoelig uitgebreid.
Terugblik op 2017
In de nasleep van de tweedekwartaalcijfers, die minder goed waren dan verwacht, bereikte het aandeel van Mosaic in september een tienjarig dieptepunt van 19,23 dollar. Tegenover de piek in 2011 verloor het aandeel zelfs bijna 80 procent. In de eerste jaarhelft drukten eenmalige factoren en de aanhoudend dalende meststoffenprijzen de resultaten, maar in het derde kwartaal kwam er eindelijk beterschap. In 2017 startte de productie van een nieuwe fosfaatmeststoffenfabriek in Saudi-Arabië (Ma’aden), waarin Mosaic een belang van 25 procent aanhoudt. Vanaf dit jaar wordt het gros van de vraag buiten Noord- en Zuid-Amerika van daaruit aangeleverd. Mosaic sluit daarom voor minstens één jaar een fabriek in Florida, waardoor de productiekosten van fosfaatmeststoffen met 10 procent dalen.
Als onderdeel van zijn strategie om zijn positie in Brazilië gevoelig te verhogen, bracht Mosaic eind 2016 een overnamebod van 2,5 miljard dollar uit op Vale Fertilizantes. Dat was de grootste overname tot nu. De transactie kan elk moment worden afgerond en wordt voor de helft betaald in cash en voor de helft via de uitgifte van 42,3 miljoen nieuwe aandelen (12% verwatering).
De verwachtingen voor 2018
Mosaic plukt vanaf 2018 de eerste vruchten van het investeringsbeleid dat het de jongste jaren voerde, ondanks de laagconjunctuur. In eerste instantie mikt de groep in 2018 op 100 miljoen dollar besparingen in Brazilië door synergievoordelen en op operationele verbeteringen na de overname van Vale Fertilizantes. Daarnaast is er de verwachte daling met 10 procent van de productiekosten in fosfaat door de opstart van Ma’aden in Saudi-Arabië.
Bovendien gaan de verkoopprijzen na jaren van tegenwind beterschap tegemoet in 2018. In potash heeft Mosaic dat keerpunt al in de tweede helft van 2016 genomen. Tot 2020 zal de verwachte toename van de vraag naar fosfaatmeststoffen de verwachte stijging in de wereldcapaciteit overtreffen – zelfs zonder er rekening mee te houden dat de Chinese overheid mogelijk tot 3 miljoen ton jaarlijkse capaciteit aan banden legt, te vergelijken met een verwachte wereldwijde vraag voor 2017 van 68,3 miljoen ton.
Waarom een favoriet?
Na jaren van kommer en kwel is er eindelijk beterschap voor de meststoffenbedrijven. Mosaic is een stevige achterblijver, die ideaal geplaatst is om te profiteren van het verwachte prijsherstel, gekoppeld aan de interne verbeteringen. Bovendien maakt het bedrijf vanaf 2018 werk van de normalisering van de schuldgraad die door het investeringsbeleid is opgelopen tot 4 keer de verwachte bedrijfskasstroom (ebitda) voor 2017. Tegen 2020 moet die ratio terugvallen tot 2,5 keer de ebitda. Mosaic noteert tegen 0,86 keer de boekwaarde, ruim 50 procent onder het gemiddelde van 1,33 keer de boekwaarde de afgelopen vijf jaar.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 24,9 dollar
Ticker: MOS US
ISIN-code: US61945C1036
Markt: New York
Beurskapitalisatie: 8,75 miljard dollar
K/w 2016: 28
Verwachte k/w 2017: 26
Koersverschil 12 maanden: -18%
Koersverschil sinds jaarbegin: -15%
Dividendrendement: 0,4%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier