Mithra wacht op Amerikaanse deal voor Estelle
Het aandeel van Mithra anticipeerde de jongste twee weken op een sterke Amerikaanse deal voor Estelle en steeg sinds begin juli met 20 procent.
Het zijn spannende tijden voor de aandeelhouders van de Luikse specialist in vrouwelijke gezondheid. Twintig jaar nadat de ondernemer François Fornieri en de professor Jean-Michel Foidart Mithra Pharmaceuticals hebben opgericht, zal het bedrijf een goedkeuringsaanvraag in zowel de Verenigde Staten als in Europa indienen voor het orale contraceptiemiddel Estelle, het eerste kandidaat-product op basis van het natuurlijk oestrogeen Estetrol (E4). Dat moet nog voor het jaareinde gebeuren, om een beslissing over de goedkeuring tegen eind 2020 of begin 2021 te krijgen. Mithra sloot vorig jaar een licentiedeal voor twintig jaar met het Hongaarse Gedeon Richter voor de verkoop van Estelle in Europa en Rusland.
Hoewel Gedeon Richter het nummer één in Rusland en Oost-Europa en een snel groeiende uitdager in West-Europa is, kreeg de belangrijkste licentiedeal tot nog toe voor Mithra niet de verhoopte bijklank en positieve koersreactie. Dat euvel wil Mithra rechttrekken met een beter onthaalde deal met een topfarmabedrijf voor de Amerikaanse markt. Die markt is dubbel zo groot als de Europese en Russische markt samen. Mithra ontving van Gedeon Richter een mijlpaalbetaling van 35 miljoen euro bij de ondertekening van de overeenkomst en ontvangt 20 miljoen bij de eerste commerciële goedkeuring. Daarnaast zijn er significante mijlpaalbetalingen tot tientallen miljoenen euro’s bij het behalen van bepaalde verkoopvolumes, oplopende royalty’s op de verkoop en een winstmarge van 30 procent op de productie van Estelle in de eigen faciliteit. Topman Fornieri liet zich bij de publicatie van de halfjaarcijfers zeer optimistisch uit over de slaagkansen voor een Amerikaanse deal.
Het tweede kandidaat-product op basis van E4 is Donesta, een middel tegen opvliegers in de menopauze. Alle voorbereidingen zijn klaar voor de opstart van een eerste fase III-studie de komende weken. Donesta kan in 2023 op de markt komen en heeft, meer nog dan Estelle, blockbusterpotentieel – een jaarlijkse verkoop van meer dan 1 miljard dollar.
Eerder dit jaar maakte Mithra met PeriNesta een derde kandidaat-product op basis van E4 bekend. PeriNesta moet een combinatiemiddel worden om ongewenste zwangerschappen te voorkomen en opvliegers te onderdrukken tijdens de perimenopauze (drie jaar voor tot een jaar na de laatste menstruatiecyclus). PeriNesta kan met een beperkt budget – tot 20 miljoen euro – worden ontwikkeld en zou tegen 2023 op de markt kunnen komen. Er is geen ander combinatiemiddel op de markt en Mithra gaat ervan uit dat ook PeriNesta blockbusterpotentieel heeft.
In augustus verkreeg Mithra in Japan een patent voor Estelle voor de behandeling van pijnlijke maandstonden (dysmenorroe), een markt die in Japan vier keer zo groot is als de anticonceptiemarkt (samen minstens 270 miljoen euro per jaar). Mithra heeft Fuji Pharma als licentiepartner voor Japan.
Mithra beschikte op 30 juni over 77,5 miljoen euro cash. Rekening houdend met de mijlpaalbetalingen uit de partnerschappen en de nog af te sluiten deals, is Mithra overtuigd de volledige ontwikkeling van zowel Donesta als PeriNesta zelfstandig te kunnen financieren. Al blijft het de bedoeling ook voor de twee kandidaat-producten licentieovereenkomsten te sluiten.
Conclusie
Het aandeel van Mithra anticipeerde de jongste twee weken op een sterke Amerikaanse deal voor Estelle en steeg sinds het koopadvies begin juli met 20 procent. We hopen op een goed onthaalde Estelle-deal en herhalen het voornemen bij een positieve koersreactie onze omvangrijke positie in de voorbeeldportefeuille deels verder af te bouwen. We verlagen het advies naar ‘houden’ (rating 2C).
Advies: houden/afwachten
Risico: hoog
Rating: 2C
Koers: 29,70 euro
Ticker: MITRA BB
ISIN-code: BE0974283153
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 1,12 miljard euro
K/w 2018: –
Verwachte k/w 2019: –
Koersverschil 12 maanden: -4%
Koersverschil sinds jaarbegin: +49%
Dividendrendement: –
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier