Mithra Pharmaceuticals

Mithra Pharmaceuticals slaagde er nog niet in het hart van de beleggers te veroveren. Toch zien we heel wat potentieel in de pijplijn.

Aandeelhouders die intekenden op de beursgang (IPO) van Mithra Pharmaceuticals eind juni 2015, hebben nog niet veel plezier beleefd aan hun belegging. De wervingsfactor Marc Coucke, die in 2015 via een private plaatsing en vervolgens de IPO in totaal 40 miljoen EUR investeerde (16,5% van het kapitaal), verzekerde het succes van de beursgang. Ondanks de koersdaling van 30% sinds de IPO loopt operationeel alles volgens plan voor de specialist in vruchtbaarheid en anticonceptie, menopauze en osteoporose, vaginale infecties en vrouwenkankers. In eerste instantie zit alles op schema met de ontwikkeling van de twee kandidaat-producten op basis van Estetrol: Estelle, een oraal contraceptiemiddel en Donesta, een middel voor in de menopauze.

Estetrol is een natuurlijk hormoon dat in preklinische en fase II-studies, vergeleken met de huidige producten, een verlaagd risico op neveneffecten liet zien. In de eerste jaarhelft start een fase II-doseringsstudie met Donesta, die tegen eind 2016 is afgerond. De markt van hormoonvervangers voor vrouwen in de menopauze is een groeimarkt, en haalde in 2015 in Europa en de Verenigde Staten samen een omzet van 6,4 miljard EUR (+6,4% tegenover 2014). Donesta kan in 2020 of 2021 op de markt komen, maar het middel heeft dus wel het potentieel van een blockbuster (jaarlijkse omzet boven 1 miljard USD). De totale potentiële markt voor Estelle is nog groter, ruim 14 miljard EUR.

In de tweede jaarhelft starten met Estelle twee fase III-studies, respectievelijk in Europa (1500 patiënten) en in de Verenigde Staten (1700 patiënten), en Mithra hoopt op een marktlancering in 2019 of 2020. Het ontwikkelt daarnaast drie complexe generische varianten van op hormonen gebaseerde geneesmiddelen op voorschrift: Tibelia (osteoporose en opvliegers), Zoreline (prostaat- en borstkanker) en Myring (contraceptie). Eind vorig jaar verwierf Mithra 100% van de rechten op Zoreline en Myring, dankzij de overname van alle aandelen van Novalon (voorheen 50%). Tibelia werd recent goedgekeurd in veertien Europese landen en kan op termijn enkele tientallen miljoenen euro’s omzet aanleveren.

De huidige omzet haalt Mithra uit de verkoop van ingelicentieerde generische contraceptiemiddelen in België en Nederland, en sinds september 2015 ook Duitsland. Dit jaar volgen Frankrijk en Brazilië. De negatieve impact van een algemene prijsdaling voor generische anticonceptiemiddelen in België in april 2015 werd gedeeltelijk gecompenseerd door stijgende marktaandelen: in België van 43,8 naar 45,2% en in Nederland van 27 naar 32%. Samen met de eerste licentieverkopen van Zoreline steeg de omzet in 2015 met 7%, tot 20,4 miljoen EUR, waarvan 8,4 miljoen EUR in het eerste semester. De hoge ontwikkelingskosten duwden het nettoresultaat 9,8 miljoen EUR negatief (-2,3 miljoen EUR in 2014).


Conclusie

Mithra Pharmaceuticals slaagde er nog niet in het hart van de beleggers te veroveren. We zien nochtans heel wat potentieel in de pijplijn. De kaspositie eind 2015 van 96,8 miljoen EUR moet in principe volstaan om de overbrugging tot de commercialisering van Estelle te maken. We blijven het aandeel aanraden, wel voorbehouden voor de risicobewuste langetermijnbelegger.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content