Melexis bevestigt groeiprognose

© ImageGlobe

Melexis verwacht dat zijn omzet dit jaar voor het eerst voorbij de grens van 500 miljoen euro gaat. De tragere groei van de autoverkopen heeft voorlopig geen impact op de halfgeleiderproducent.

Na het recordjaar 2016 zijn de verwachtingen voor 2017 hooggespannen voor Melexis. Eerder dit jaar stelde het management een omzetgroei met 11 tot 15 procent voorop, tegenover 14 procent vorig jaar. Daardoor zou de groep voor het eerst voorbij de grens van 500 miljoen euro omzet gaan. Na het eerste kwartaal heeft Melexis die prognose bevestigd. Het management is traditioneel erg voorzichtig en baseert zich voor zijn prognose op de waarde van het orderboek, dat blijft toenemen. Melexis is bijlange na niet de grootste speler in halfgeleiders voor de auto-industrie. Die eer is weggelegd voor kleppers als ST Microelectronics, Infineon en sinds kort Qualcomm, na de overname van NXP. Melexis compenseert dat door zijn sterke marktpositie in de verschillende types sensoren, een segment dat sterker groeit dan het marktgemiddelde. Elke wagen bevat gemiddeld acht sensoren die door Melexis worden gemaakt.

In het eerste kwartaal droegen de wisselkoersverschillen 2 procent bij aan de omzet. Toch kwam het omzetcijfer met 123,6 miljoen euro (+13% op jaarbasis) net iets uit onder de consensusprognose (125 miljoen euro). De brutowinst (56,6 miljoen euro) steeg op jaarbasis harder dan de omzet (+15%). Daardoor lag de brutowinstmarge met 45,8 procent iets boven de verwachtingen. Dat was ook het geval voor de bedrijfswinst (ebit), die met een klim van 14 procent naar 31,5 miljoen euro een ebit-marge van 25,5 procent opleverde. De cijfers zullen in de rest van het boekjaar heel vergelijkbaar zijn met de verwachte brutomarge van 45 procent en de ebit-marge van 25 procent. Netto bleef er over de periode januari tot maart 25,4 miljoen euro over, of 0,63 euro per aandeel. Dat is 11 procent meer dan een jaar eerder. De consensusprognose voor de nettowinst over het hele boekjaar bedraagt 2,75 euro per aandeel.

Vorig jaar was een recordjaar voor de wereldwijde automarkt. Ook 2017 kondigt zich vrij goed aan, maar op de twee grootste automarkten is toch enige afkoeling merkbaar. De Chinese automarkt, de grootste ter wereld, liet in 2016 met een klim van 15 procent de snelste groei in drie jaar optekenen. De Chinese Association of Automobile Manufacturers rekent voor 2017 op een gemiddelde groei van 5 procent. Vorig jaar was een recordjaar met 17,6 miljoen verkochte passagiersvoertuigen in de Verenigde Staten. Dit jaar ligt de consensusverwachting op 17 miljoen. De Europese automarkt blijft het voorlopig wel vrij goed doen met een groei van 8,4 procent in het eerste kwartaal.

Belangrijker is de evolutie van het aantal halfgeleiders (inclusief sensoren) per wagen. Die parameter gaat nog altijd de goede kant op door het toenemende belang van veiligheid, milieu en comfort. De groei in het segment van de autonome of zelfrijdende voertuigen speelt op termijn ook in de kaart van Melexis. De groep had aan het einde van het eerste kwartaal 92 miljoen euro in kas. De langetermijnschuld bedroeg 11,1 miljoen euro. Op 25 april keert Melexis het slotdividend van 0,7 euro per aandeel uit, na een interim-dividend van 1,3 euro.


Conclusie

Melexis presteerde in de lijn van de verwachtingen, maar het wordt voor het bedrijf steeds moeilijker positief te verrassen. De tragere groei van de autoverkopen heeft voorlopig nog geen impact en Melexis blijft een stabiele groeier. Na de dividendverhoging bedraagt het rendement 1,8 procent netto. De waardering en de verwachte groei laten weinig ruimte voor forse koersstijgingen.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 3,1 miljard euro

K/w 2016: 32

Verwachte k/w 2017: 28

Koersverschil 12 maanden: +73%

Koersverschil sinds jaarbegin: +23%

Dividendrendement: 2,5%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content