MDxHealth tankt 36 miljoen euro bij

© Getty Images/iStockphoto
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De nieuwe kapitaalverhoging MDxHealth duwt de discussie over de beperkte kaspositie van het biotechbedrijf minstens twee jaar naar de achtergrond. In die periode moet het winstgevend worden.

We hadden na de jaarrapportering van het Belgische diagnosticabedrijf MDxHealth al geschreven dat extra financiering zich opdrong. We verwachtten bij de laatste kapitaalverhoging in november 2016 (20,3 miljoen euro door de uitgifte van 4,52 miljoen aandelen tegen 4,5 euro per aandeel) dat MDxHealth vanaf de de tweede helft van 2018 structureel winstgevend zou worden. Maar dat bleek al een tijd te hooggegrepen.

Het omzetten van sterke klinische diagnostische kankertesten in een succesvol commercieel product is voor een kleine speler als MDxHealth in het grote Amerika een huzarenstuk dat veel tijd en veel centen kost. Dat het bedrijf al die tijd slechts een beperkte kaspositie aanhield (meestal voor 12 tot 18 maanden), heeft de ontwikkeling vertraagd. Vorige zomer werd het verkoopteam in de Verenigde Staten opgetrokken van 33 naar 50 mensen. Bij de bekendmaking van de jaarcijfers verklaarde het management dat het alle opties bekijkt om bijkomende financiering te vinden.

Uiteindelijk kwam vorige week sneller dan verwacht het bericht dat MDxHealth9,99 miljoen nieuwe aandelen werden uitgegeven tegen 3,6 euro per aandeel, goed voor een bruto-opbrengst van 36 miljoen euro. De kaspositie bedroeg eind december 16,8 miljoen dollar. Het is dus een stevige uitgifte van 20 procent nieuwe aandelen, waardoor MDxHealth een vrij grote korting van 10 procent moest toestaan. De twee grootaandeelhouders – Rudi Mariën en Valiance – ondersteunden de uitgifte.

Enkele dagen voordien was de koers mooi opgeveerd na het zeer positieve nieuws dat SelectMDx, de op urine gebaseerde prostaatkankertest, is opgenomen in de klinische richtlijnen 2018 van de Europese vereniging van urologen (EAU). SelectMDx zet daarmee sneller dan verwacht een essentiële stap om te worden opgenomen in de richtlijnen van de lidstaten en voor het verkrijgen van terugbetalingen door verzekeraars. De beslissing van de EAU bevestigt dat de Europese urologen de test genegen zijn en zal het gebruik ondersteunen. De opname van SelectMDx in de Amerikaanse NCCN-richtlijnen wordt in 2019 verwacht.

De kaspositie van 50 miljoen euro moet volstaan om de brug te slaan naar structurele winstgevendheid vanaf 2020. Het geld wordt in eerste instantie ingezet op de commercialisering van ConfirmMDx in de Verenigde Staten en van SelectMDx in de Verenigde Staten en Europa, en op het afsluiten van nieuwe terugbetalingsovereenkomsten met verzekeraars. Daarnaast wil het bedrijf studies financieren die het toepassingsgebied van SelectMDx kunnen uitbreiden naar het opvolgen van prostaatkankerpatiënten en, op termijn, naar het screenen van patiënten met een lagere verhoogde PSA-bloedwaarde. Daardoor zou het marktpotentieel verviervoudigen.

Daarnaast wil MDxHealth dit jaar een contract afsluiten voor het laten uitvoeren van hun diagnostische testen – in eerste instantie SelectMDx – op een staal-tot-resultaatplatform (zoals het Idylla-systeem van Biocartis). Bijkomende studies worden tegen 2019 uitgevoerd in de Verenigde Staten, om er de terugbetaling van de vorig jaar gelanceerde blaaskankertest AssureMDx mogelijk te maken. Tot slot wordt voortgewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe testen. In de marge van de kapitaalverhoging werd gemeld dat januari en februari een hoge dubbelcijferige volume- en omzetgroei lieten zien tegenover dezelfde periode in 2017, al was die zwak. Daarmee zet de verbeterende trend van het vierde kwartaal, waarin het volume ConfirmMDx-testen met 14 procent steeg, door.

Conclusie

We zijn enerzijds ontgoocheld dat een nieuwe stevige kapitaalverhoging tegen een lage uitgifteprijs van 3,6 euro per aandeel. Bij de vorige uitgiftes in 2015 en 2016 was de uitgifteprijs telkens 4,5 euro per aandeel. Anderzijds is het bedrag deze keer wel voldoende om de discussie over de beperkte kaspositie minstens twee jaar naar de achtergrond te verschuiven. Die tijd moet MDxHealth aangrijpen om winstgevend te worden. Als dat lukt, blijven we geloven in een sterk opwaarts potentieel. Koopwaardig (rating 1C).

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 3,76 euro

Ticker: MDXH BB

ISIN-code: BE0003844611

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 225 miljoen euro

K/w 2017: –

Verwachte k/w 2018: –

Koersverschil 12 maanden: -30%

Koersverschil sinds jaarbegin: +17%

Dividendrendement: –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content