Lotus Bakeries blijft beste Belgische aandeel

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Voor het tweede jaar op rij – het moet een traditie worden – bekijken we aan het begin van het jaar met welke Belgische aandelen u de voorbije twintig jaar de hoogste opbrengst kon scoren.

We doen dat niet louter door een lijst te trekken met de hoogste rendementen over de afgelopen twee decennia, maar door een rangschikking te maken op vijf, tien, vijftien en twintig jaar en dan te kijken welke Belgische bedrijven de aandeelhouders telkens opnieuw het meest hebben verwend (koersstijging + uitgekeerde dividenden).

We hanteren daarbij een systeem van (straf)punten. Wie bijvoorbeeld de hoogste return in vijf jaar heeft behaald, krijgt één punt. Wie de tweede is 2 punten en zo verder. Hetzelfde doen we op tien, vijftien en twintig jaar. Het komt er dus op aan zo weinig mogelijk punten te verzamelen. Wanneer er een ex-aequo is, dan bepaalt de hoogste return in twintig jaar de volgorde. Voor het tweede jaar op rij kroont Lotus Bakeries zich tot de primus.

Ook al was 2017 op de beursvloer absoluut een minder jaar voor de koekjesbakker uit het Oost-Vlaamse Lembeke. Dat vertaalt zich vooral op een tuimeling in het klassement in vijf jaar. Maar de returns op langere termijn blijven natuurlijk superieur. Maar nog een minder jaar zal Lotus wellicht de leidersplaats kosten. Melexis springt immers van plaats vier naar twee en scoort de beste return in vijf jaar. Picanol zakt daardoor van plaats twee naar drie, maar blijft na opnieuw een degelijk jaar op het podium.

De vaandeldrager van de biotechsector Galapagos komt de top vijf binnen en weet zich in alle klassementen op te werken. Verdere gunstige ontwikkelingen rond filgotinib en andere moleculen kan de biotecher op het podium brengen het komende jaar. Econocom tuimelt naar positie vijf na een duidelijk minder dan gebruikelijke beursprestatie in 2017. Opvallend blijft dat bedrijven met familiaal aandeelhouderschap de top vijf overheersen.

1. (1) Lotus Bakeries

Voor de aandeelhouders van Lotus Bakeries is 2017 een historisch jaar. Maar dan niet in de gebruikelijke, positieve zin. Voor het eerst in zestien jaar presteerde het aandeel minder sterk dan de Bel-20-index en zelfs veel minder. Het aandeel deed het zowat 25 procent slechter dan de referentie-index.

Desondanks houdt Lotus Bakeries voor het tweede jaar op rij de koppositie. Maar in het klassement in vijf jaar bijvoorbeeld tuimelt het speculaas-aandeel van de vierde naar de negende plaats. Door zwakke pond (20% van omzet in Britse munt) en de eierencrisis (fipronil) is 2017 een overgangsjaar geworden en zullen we niet de gebruikelijke omzet- en winstgroei in de jaarresultaten 2017 zien.

Lotus Bakeries is een familiaal bedrijf en de jongste jaren meer en meer het verhaal geworden van de internationale doorbraak van speculaas, iets wat de voedingssector veeleer ongebruikelijk is. Vooral het Amerikaanse succes springt het oog. Daarbij komt voor de komende jaren ook nog het verhaal van de groei van de gezonde tussendoortjes na twee Britse overnames (Natural Balance Foods en Urban Fresh Foods).

2. (4) Melexis

Melexis is een van weinige beursgenoteerde technologieparels die ons land rijk is. Het is een producent van halfgeleiders en sensoren, hoofdzakelijk (90%) voor de automobielsector. Melexis staat wereldwijd op de vijfde plaats in het segment van de sensoren voor de autosector, een van de groeisegmenten van de halfgeleiderindustrie.

Melexis is bovendien een van de sterkste groeiers in dat segment en stevent af op een zoveelste recordjaar. De toenemende aandacht voor elektrische en zelfrijdende voertuigen speelt het technologiebedrijf in de kaart. Er vinden in de sector dan ook flink wat overnames plaats. Melexis presteerde dan ook circa 20 procent beter dan de Bel-20 in 2017 en rukt op in het algemene klassement door bijvoorbeeld in de rangschikking in vijf jaar van de zesde plaats op te rukken naar de koppositie. Een duidelijke kandidaat om eind 2018 op nummer één te staan.

3. (2) Picanol

De weefmachinefabrikant Picanol is eind 2017 teruggevallen van de zilveren naar de bronzen positie. Tot de zomer zag het ernaar uit dat het opnieuw een topjaar zou worden met koersen ruim boven 100 euro, maar in de loop van de tweede jaarhelft brokkelde de koers geleidelijk af en werd vanaf de piek bijna 20 procent ingeleverd.

Op basis van de halfjaarcijfers mogen we wel uitgaan van een recordomzet, maar de winst zal wellicht lager liggen dan in het recordjaar 2016. Een zwak derde kwartaal bij Tessenderlo Group, waar Picanol voor afgerond 40 procent aandeelhouder is, heeft de koersevolutie van Picanol ook niet geholpen.

Picanol is de wereldmarktleider in weefmachines, een positie die het dankt aan zijn technologische meesterschap. In 2009 werd de onderneming uit Ieper van het faillissement gered door ex-Manager van het Jaar Luc Tack. Het werd een geslaagde reddingsoperatie, want de koers evolueerde tussen de zomer van 2009 en eind 2016 van 1,4 naar ruim 100 euro afgelopen zomer.

4. (6) Galapagos

Het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf stormt de top vijf binnen na een tweede sterk beursjaar op rij met opnieuw een koersprestatie ver boven het beursgemiddelde. Galapagos en partner Gilead Sciences blijven dan ook fors investeren in het potentiële goudhaantje filgotinib. Er lopen meerdere fase III-studies voor onder meer reuma, de ziekte van Crohn en de chronische darmziekte colitis ulcerosa.

De eerste resultaten worden in de tweede helft van 2018 verwacht. Daarnaast wordt met partner AbbVieeen triplecombinatietherapie voor taaislijmziekte (mucoviscidose) opgezet. Nog een mogelijke blockbuster (jaaromzet boven 1 miljard). Ook werden in 2017 sterke studieresultaten voor longfibrose bekendgemaakt.

5. (3) Econocom

Econocom is van het podium getuimeld na een duidelijk mindere prestatie in 2017, met een koersverlies van meer dan 10 procent of circa 20 procent minder dan het marktgemiddelde. Nochtans werd in het najaar een strategisch plan met horizon 2022 voorgesteld, maar dat was onvoldoende om de koersval na tegenvallende halfjaarresultaten op te vangen.

Het IT-bedrijf profiteert van de digitale transformatie, waar het bedrijven mee kan helpen. Het bedrijf werd in 1974 door Jean-Louis Bouchard opgericht en hij is vandaag nog steeds de voorzitter van de raad van bestuur en met 41 procent de dominante aandeelhouder. De groep bestaat uit drie divisies: technology management & financing, products & solutions en services. Hardware, software, beveiliging, web- en mobiele applicaties, …

Top tien beste Belgische aandelen

Plaats

Naam

Strafpunten

1

Lotus Bakeries

16 punten

2

Melexis

18 punten

3

Picanol

21 punten

4

Galapagos

28 punten

5

Econocom

30 punten

6

Texaf

37 punten

7

Kinepolis

40 punten

8

Jensen Group

44 punten

9

Sioen

49 punten

10

Umicore

59 punten

Bron: eigen berekeningen

Top tien over vijf jaar

Plaats

Naam

Evolutie

1

Melexis

+543%

2

Smartphoto Group

+535%

3

KBC Ancora

+400%

4

Picanol

+382%

5

Payton Planar Magnetics

+356%

6

Sioen Industries

+348%

7

Galapagos

+327%

8

IBA

+307%

9

Lotus Bakeries

+296%

10

Ablynx

+293%

Bron: Bloomberg

Top tien over tien jaar

Plaats

Naam

Evolutie

1

Picanol

+1057%

2

Galapagos

+917%

3

Lotus Bakeries

+864%

4

Kinepolis

+764%

5

Melexis

+609%

6

Econocom

+527%

7

Telenet

+428%

8

Jensen Group

+377%

9

VGP

+362%

10

Resilux

+324%

Bron: Bloomberg

Top tien over vijftien jaar

Plaats

Naam

Evolutie

1

Texaf

+10.233%

2

Payton Planar Magnetics

+5600%

3

Lotus Bakeries

+4309%

4

Kinepolis

+3504%

5

Jensen Group

+2393%

6

Melexis

+1326%

7

Econocom

+1171%

8

PCB

+1150%

9

CFE

+1147%

10

Umicore

+979%

Bron: Bloomberg

Top tien over twintig jaar

Plaats

Naam

Evolutie

1

Lotus Bakeries

+3296%

2

Econocom

+2739%

3

Texaf

+1739%

4

Spadel

+1078%

5

Picanol

+1020%

6

Melexis

+972%

7

Galapagos

+886%

8

CFE

+836%

9

Fluxys

+671%

10

Umicore

+595%

Bron: Bloomberg

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content