Lezersvragen: Sapec en Bolloré
Het aandeel van Sapec stijgt niet meer. Moet ik verkopen of toch nog wachten op de afwikkeling van de verkoop van de Agro Business?
Sapec was in 2016 het best presterende aandeel op Euronext Brussel (+449%), na de aankondiging van de verkoop van de afdeling Agro Business (bescherming en voeding van planten) voor 456 miljoen euro aan de Britse investeringsmaatschappij Bridgepoint. Netto blijft daarvan 318,4 miljoen euro of 235 euro per aandeel over. Het bedrijf beloofde de aandeelhouder een stevige vergoeding van 200 tot 220 miljoen euro, of 147,6 tot 155 euro per aandeel. Details ontbreken nog, maar wellicht wordt het een combinatie van een forse (belastingvrije) kapitaalvermindering en een dividenduitkering (onderhevig aan 30% roerende voorheffing). Na de uitkering blijft nog minstens 80 euro per aandeel over. Desondanks kleeft de markt daar momenteel nauwelijks waarde op. Een verklaring daarvoor is het feit dat de resterende activiteiten in Spanje en Portugal (chemie en milieu, distributie van agrovoedingproducten en logistiek) kleiner zijn en vooral nauwelijks rendabel. Ze leveren een jaarlijkse bedrijfskasstroom (ebitda) van 1,5 à 3 miljoen euro. Daarnaast is er het risico dat Sapec de garantie van 36 miljoen euro (26,6 euro per aandeel) die het in 2011 verleende voor Naturener, zal moeten betalen. Sapec beschikt echter ook nog over vastgoed dat te koop staat. Op basis van een voorzichtige inschatting (inclusief uitoefenen van de garantie voor Naturener) beschikt Sapec over een nettokaspositie van 25 euro per aandeel om de resterende activiteiten uit te bouwen. We zouden daarom de afwikkeling van de verkoop van de Agro Business afwachten (rating 2B).
Ik kocht vorige zomer aandelen van Bolloré en heb intussen ruim 20 procent winst. Is het tijd om winst te nemen?
We pikten Bolloré vorige zomer op omtrent 40 procent onder het piekniveau van 5,27 euro in het voorjaar van 2015. De flamboyante topman, Vincent Bolloré, gaf daarvoor eigenlijk de perfecte voorzet, want hij verkocht aandelen dicht bij de piek in het voorjaar van 2015, maar kocht opnieuw bij onder 3,5 euro. We zien in de herstelbeweging van ruim 20 procent nog maar een eerste herstel, zeker geen eindstation. Wie in Bolloré belegt, doet dat in de eerste plaats voor de blootstelling aan het gigantische groeipotentieel van Afrika. Bovendien verwachten we op termijn extra waardecreatie dankzij een vereenvoudiging van de complexe vennootschapsstructuur tussen Vincent Bolloré en de holdingvennootschap Bolloré. Het aandeel blijft koopwaardig (rating 1B).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier