Lezersvraag: wat is er aan de hand bij Anfield Gold?
Wat is er aan de hand met Anfield Gold? De koers blijft heel laag.
Anfield Gold is de nieuwe naam van het vroegere Anfield Nickel. Het aandeel van het Canadese exploratiebedrijf halveerde in mei, na de stevige bijstelling van de goudreserves van het Coringa-project in het noorden van Brazilië, afgerond van 910.000 naar 376.000 ounce. Anfield Gold verwierf dat project na de overname van Magellan Minerals vorig jaar.
Op basis van een technische studie uit 2015 zou Coringa gedurende 8,6 jaar een gemiddelde jaarlijkse productie van 46.500 ounce opleveren, tegen een totale bouwkostprijs van 64,5 miljoen dollar en een totale productiekostprijs van 887 dollar per ounce. Het ontgoochelende boorprogramma dat de reserves beter in kaart moest brengen en de bouwplannen moest verfijnen, trok een streep door dat aantrekkelijke scenario.
Anfield presenteerde in juli een aangepaste economische haalbaarheidsstudie. Het rekent nog op een gemiddelde jaarlijkse productie van 32.000 ounce gedurende slechts 4,8 jaar. Positief is wel dat de kostprijs voor de bouw van de mijn is gezakt naar 28,8 miljoen dollar, en dat de totale productiekostprijs is verminderd tot een lage 786 dollar per ounce.
De actuele waarde na belastingen bedraagt 30,5 miljoen dollar bij een goudprijs van 1250 dollar per ounce. Daardoor is Coringa nog altijd een leefbaar, maar een wel beduidend minder aantrekkelijk project, dat het vooral zal moeten hebben van het vinden van bijkomende reserves na de opstart.
Intussen verwierf Anfield een aantal kritische vergunningen, en het is wachten op een positieve constructiebeslissing en de financiering. De marktkapitalisatie van de groep bedraagt 58 miljoen Canadese dollar en de kaspositie beliep eind juni 14 miljoen Canadese dollar.
Daarnaast zijn er nog de inkomsten uit de verkoop van het Mayaniquel-nikkelproject in Guatemala aan Cunico Resources in april 2014. Tot eind 2018 ontvangt Anfield nog maandelijks 250.000 dollar, en in juni 2019 volgt de finale betaling die afhangt van de gemiddelde nikkelprijs gedurende de periode juni 2018 tot juni 2019. In het basisscenario van een nikkelprijs van 14.000 dollar per ton levert de finale betaling 28 miljoen dollar op, maar op basis van de huidige nikkelprijs (10.500 dollar per ton) zakt dat bedrag naar 17,3 miljoen dollar.
Gelukkig is er de legendarische hoofdaandeelhouder Ross Beaty (23%). Die heeft er een erezaak van gemaakt om het mislukte nikkelavontuur recht te trekken, al zijn de kansen daarop op korte termijn duidelijk fors afgenomen, na de tegenvaller met Coringa. Het aandeel is te behouden (rating 2C).
Lezersvragen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier