Lezersvraag: waarom blijft Gilead Sciences zo ontgoochelen?
Waarom blijft de koersevolutie van Gilead Sciences zo ontgoochelen? Is het aandeel nog te behouden?
We begonnen het Amerikaanse biotechbedrijf Gilead Sciences te volgen in februari 2017. Per saldo noteert het aandeel op hetzelfde niveau als toen, als we geen rekening houden met het divendendrendement van 3,2 procent bruto (2,28 dollar per aandeel op jaarbasis). Het aandeel nam dit jaar een sterke start, maar viel na een piek net onder 90 dollar eind januari terug naar het niveau van eind 2017, in lijn met de iShares Nasdaq Biotechnology ETF (tickersymbool IBB).
De oorzaak voor de terugval kan niet worden losgekoppeld van de matige prestaties van de beurzen in het algemeen. Maar Gilead ontgoochelde ook door de aanhoudende neerwaartse trend van de omzet en de nettowinst. Dat is een gevolg van de sterke daling van de inkomsten uit de behandeling van het hepatitis C-virus (HCV). Gilead heeft meer concurrentie en het aantal patiënten daalt doordat de medicatie patiënten volledig geneest. Na negen maanden zakte de omzet uit HCV met 61 procent, van 7,64 miljard naar 2,95 miljard dollar. Gilead hoopt vanaf 2019 de HCV-omzet te stabiliseren na het uitbrengen van generische varianten. Gelukkig blijft de veel belangrijkere hiv-franchise (aids) sterk presteren. De totale omzet klom in de eerste negen maanden met 10,4 procent tot 10,56 miljard dollar (+11,9% in het derde kwartaal tot 3,73 miljard), onder impuls van het nieuwste succesmiddel Biktarvy. De nettowinst daalde in de eerste negen maanden van 6,5 naar 4,19 dollar per aandeel.
Een andere factor die woog, waren de eerste verkoopcijfers van Yescarta, het nieuwe CAR-T-celtherapieproduct voor de behandeling van zeldzame vormen van lymfeklierkanker. Dat had Gilead vorig jaar verworven na de overname van Kite Pharma voor 11,8 miljard dollar. Na negen maanden staat de teller op een omzet van 183 miljoen dollar (75 miljoen in het derde kwartaal). Hoewel dat zeker niet slecht is, groeit het besef dat er nog veel werk is om van de dure overname een stevige groeipoot te maken na 2020. Daarbovenop zijn er de vele managementwissels. CEO John Milligan verlaat eind 2018 het bedrijf. Het is wachten op de benoeming van een nieuwe topman om te kijken hoe Gilead zich strategisch verder ontwikkelt.
Het bedrijf heeft met een kaspositie van 30,8 miljard dollar ruimte voor overnames. Na de overname van Kite zijn bijkomende stappen in oncologie zeker mogelijk. Een ander belangrijk domein met een enorm potentieel is de behandeling van de vetteleverziekte (NASH). De infectiespecialist Gilead ontwikkelt in dat domein eigen kandidaat-geneesmiddelen, maar het slaat indien nodig ongetwijfeld toe via overnames. Daarnaast blijft er de kans dat Gilead zich alle toekomstige inkomsten uit de ontstekingsremmer Filgotinib toe-eigent via een overnamebod op Galapagos. We blijven positief over het aandeel, maar het koopadvies (rating 1B) geldt eerder vanuit een langetermijnperspectief.
Lezersvragen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier