Lezersvraag: minder onzekerheid over Ageas?
Het aandeel van Ageas reageerde nauwelijks op de bindendverklaring van de Fortis-schikking, maar profiteerde daarna wel van overnamegeruchten. Hoe schatten jullie het aandeel in?
Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar ruim twee jaar nadat Ageas, de juridische erfgenaam van Fortis, met een aantal belangengroepen een schikking heeft gesloten, heeft het gerechtshof van Amsterdam op 13 juli de schikking bindend verklaard. Het ging om een tweede versie van de schikking, nadat het gerechtshof vorig jaar een bijsturing had opgelegd.
De definitieve schikking voorziet in een totale vergoeding van 1,3 miljard euro, met een basisvergoeding voor alle aandeelhouders, voor wie aandelen kocht (hogere vergoeding) of aanhield (lagere vergoeding) tijdens drie specifieke periodes in 2007-2008. Daarnaast is er een bijkomende vergoeding van maximaal 950 euro voor wie tussen 28 februari 2007 en 14 oktober 2008 aandelen aanhield. Tot slot hebben actieve claimanten (aandeelhouders die zich voor 24 maart 2017 aansloten bij een gerechtelijke procedure in België of Nederland) recht op een bijkomende kostenvergoeding.
Vanaf 27 juli is op de website FORsettlement.com een claimformulier beschikbaar waarmee u uw vergoeding kunt aanvragen. In dat geval verzaakt u definitief aan alle juridische stappen tegen Ageas met betrekking tot het Fortis-verleden. De aanvraag moet ten laatste gebeuren tegen 28 juli 2019, maar als u uw aanvraag voor 31 december 2018 indient, ontvangt u eerder 70 procent van uw vergoeding.
We vinden het voor alle partijen een goede zaak dat er eindelijk een streep kan worden getrokken onder het pijnlijke Fortis-verleden. Het aandeel presteerde de jongste maanden degelijk, mede onder invloed van het aandeleninkoopprogramma, en nam in die zin al een voorschot op een bindendverklaring. Ageas kan opgelucht ademhalen.
Het is niet toevallig dat kort na het verlossende nieuws geruchten opdoken dat het Chinese conglomeraat Fosun interesse heeft in een gedeeltelijke of volledige overname van de Belgische verzekeraar. Fosun bezit al 3 procent van Ageas. De koers steeg daarop ruim 5 procent, tot boven 45 euro, het hoogste niveau sinds 2008. Of Fosun een bod zal doen, is onzeker, maar het feit dat Ageas eindelijk de handen vrij heeft om zich volop te richten op de verzekeringsactiviteiten is heel positief.
Begin juli raakte bekend dat BNP Paribas Fortis geen gebruik heeft gemaakt van de optie om tijdens de eerste jaarhelft van 2018 het belang van 25 procent plus 1 aandeel in AG Insurance te verkopen aan Ageas. De distributieovereenkomst tussen BNP Paribas Fortis en AG Insurance werd verlengd tot minstens eind 2020. Na de mooie koersprestatie en rekening houdend met de verminderde onzekerheid vinden we de waardering van het aandeel fair. Het advies blijft op houden (rating 2B).
Lezersvragen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier