Lezersvraag: is Freeport-McMoRan nog koopwaardig?
Het aandeel van Freeport-McMoRan stabiliseert de jongste maanden. Is het nog altijd koopwaardig?
Freeport-McMoRan (FCX) verkocht vorig jaar 4,65 miljard pound koper en is daarmee de grootste onafhankelijke, beursgenoteerde koperspeler ter wereld. Na enkele jaren van forse prijsdalingen herstelde de koperprijs sinds begin 2016 met afgerond 50 procent. Begin dat jaar waren er forse twijfels over de groei van de Chinese economie. Maar die bleken overtrokken, en bovendien kwam er prijssteun door het vooruitzicht op een mogelijk aanbodtekort vanaf 2019.
Het aandeel van FCX profiteerde initieel stevig mee van het prijsherstel. Het was in 2015 flink afgestraft wegens een te hoog opgelopen schuldpositie, na de hernieuwde instap in 2013 in de Amerikaanse olie- en gassector. FCX verminderde vorig jaar de schuldpositie met 8,6 miljard dollar, vooral dankzij de verkoop van activa voor 6,6 miljard dollar (onder meer voor 2,7 miljard dollar olie- en gasactiviteiten).
De nettoschuldpositie bedroeg eind september nog 9,8 miljard dollar, of 1,8 keer de bedrijfskasstroom (ebitda) van de jongste twaalf maanden, tegenover nog 20,1 miljard of 4,6 keer de ebitda eind 2015.
Dit jaar stokt het herstel van het aandeel door een dispuut met de Indonesische overheid over het Grasberg-project. Dat omvat de grootste koper- en goudreserve ter wereld en is de goedkoopst producerende mijn voor FCX. Vorig jaar besliste de Indonesische overheid dat buitenlandse mijnbouwbedrijven nog maximaal een belang van 49 procent in mijnprojecten mogen hebben. FCX heeft een belang van 90 procent in Grasberg (waarvan 40 procent aangehouden door Rio Tinto).
Sindsdien lopen moeilijke besprekingen over de voorwaarden voor het afbouwen van het belang en over andere verplichtingen die FCX op zich moet nemen om de productielicentie na 2021 te behouden. Zo zal FCX een kopersmelterij moeten bouwen in Indonesië, en zullen de belastingen verhogen. Vorige week raakte bekend dat Rio Tinto zijn belang verkoopt.
Grasberg is cruciaal in de portefeuille van FCX, dat naast zeven kopermijnen en een molybdeenmijn in Noord-Amerika ook nog twee kopermijnen in Latijns-Amerika omvat. De hogere koperprijs sijpelt door in de resultaten van FCX. Na negen maanden is er een nettowinst van 0,68 dollar per aandeel, tegenover nog een nettoverlies over dezelfde periode vorig jaar van 0,05 dollar per aandeel. Door de onzekerheid over Grasberg en de vooruitgelopen koperprijs verlagen we het advies naar houden (rating 2B).
Lezersvragen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier