Lezersvraag: heeft de Japanse beurs nog wel potentieel?
Ik vind het bijzonder dat Inside Beleggen sinds enige tijd positief is over Japan, terwijl er zoveel negatieve berichten over dat land zijn. Is het herstelpotentieel niet stilaan opgebruikt?
Toegegeven, in de eerste acht maanden van dit jaar is de Japanse beurs er niet op vooruitgegaan. Het verlies voor de Nikkei-index is beperkt en de prestatie ligt in lijn met die van de meeste Europese aandelenmarkten. Onze tracker iShares MSCI Japan EUR hedged ETF (Euronext Amsterdam; ticker IJPE) staat sinds het begin van het jaar op een verlies van ruim 3 procent, maar op jaarbasis blijft er gelukkig wel een winst over van 8,5 procent (tegenover slechts +1% voor Eurostoxx50-index). In tijden van geopolitieke spanningen, waarin de Verenigde Staten betrokken zijn, is de Japanse yen vaak de ideale, liquide vluchtmunt. Dat is uiteraard geen goede evolutie voor de Japanse exportbedrijven, die sterk zijn vertegenwoordigd in de Nikkei-index.
In de zomer was er wat commotie rond de Bank of Japan (BOJ). Die voert onder het bewind van voorzitter Haruhiko Kuroda het meest soepele monetaire beleid van allemaal, waarbij niet alleen massaal obligaties worden opgekocht, maar ook aandelen. Daardoor is de BOJ vaak de belangrijkste aandeelhouder van een aantal industriële bedrijven. Over de resultaten van dat agressieve beleid zijn de meningen verdeeld. De doelstelling om de inflatie richting 2 procent te tillen, lukt in elk geval niet of nauwelijks. Maar de Bank of Japan houdt het beleid onverkort aan.
We blijven er dan ook van overtuigd dat de Japanse beurs ook de komende jaren een meer dan gemiddeld stijgingspotentieel heeft. Sinds eind 2012 is de Japanse beurs uit een erg lange structurele berenmarkt geklommen (1989-2012; beursdaling van 80%). Ze bevindt zich sindsdien weer in een langdurige stierenmarkt (opwaartse beurstendens). Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we elk jaar een fraaie return zullen scoren. Maar de waardering van Japanse aandelen is nog altijd niet overdreven. De achterstand tegenover Europese aandelen is wel weggewerkt. Het gemiddeld Japanse aandeel wordt tegen 16 keer de verwachte winst fiscaal boekjaar 2018, 1,1 keer de omzet en 1,8 keer de boekwaarde verhandeld.
We vinden het nog altijd interessant voor een beperkt percentage in de Japanse beurs te beleggen als diversificatie van de aandelenportefeuille. De omvang van die spreiding kan over de tijd wisselen. Het gebrek aan cashpositie, terwijl zich elders kansen lijken aan te dienen, doen ons besluiten een beperkt deel van onze positie in de Japan-tracker te koop te zetten.
Lezersvragen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier