Lezersvraag: betaal ik roerende voorheffing op het dividend van Sapec?

© Getty Images/iStockphoto

Klopt het dat er roerende voorheffing verschuldigd is op de dividenduitkering van 150 euro per aandeel van Sapec? Is het daarom beter dat ik verkoop?

Sapec, de Belgische holding die belangrijke activiteiten heeft op het Iberisch Schiereiland, was het best presterende aandeel op Euronext Brussel in 2016 (+449%). Dat fantastische resultaat was een gevolg van de verkoop van de afdeling Agro Business (bescherming en voeding van planten) voor 456 miljoen euro (318,4 miljoen euro exclusief schulden) aan de Britse investeringsmaatschappij Bridgepoint. De verkoop van de kroonjuwelen leverde in het verlengde boekjaar 2016 (tot maart 2017) een eenmalige nettowinst van 225,8 miljoen euro op, of 166,6 euro per aandeel.

Het management verklaarde op een buitengewone algemene vergadering eind december dat het 150 euro per aandeel wil doen terugvloeien naar de aandeelhouders. Het heeft meerdere opties bekeken, met naast een gewoon dividend een belastingvrije kapitaalvermindering en/of een inkoop van eigen aandelen. Maar uiteindelijk wordt het volledige bedrag via een gewone dividenduitkering uitgekeerd, met afhouding van 30 procent roerende voorheffing, of netto slechts 105 euro per aandeel. Een ontgoocheling. De aandeelhoudersvergadering moet de uitkering op 20 juni wel nog goedkeuren.

Sapec beschikte op 31 maart over een nettokaspositie van 274,1 miljoen euro. Na afhouding van het dividend (203 miljoen euro) blijft nog 70,9 miljoen of 52,3 euro per aandeel over. Daarnaast is een voorziening genomen voor de garantiestelling van 36 miljoen euro die Sapec verleende voor een lening van Novo Banco aan Energia Limpia Invest (het belang van Sapec bedraagt 49%), dat een economisch belang van 70 procent aanhoudt in Naturener (belang van 34,3%), een holding actief in alternatieve energie in Spanje en Noord-Amerika. Momenteel lopen onderhandelingen over de betalingsmodaliteiten, maar het bedrag zal volledig worden betaald. Na afhouding blijft een kaspositie van 34,9 miljoen euro over, of 25,7 euro per aandeel.

De overige activiteiten in Spanje en Portugal – chemie en milieu, distributie van agrovoedingsproducten en logistiek – zijn niet rendabel. Het voorbije jaar boekte Sapec op die activiteiten een bedrijfsverlies van 21,6 miljoen euro (ebit, pro-formaperiode van twaalf maanden tot maart 2017), waarvan 5,3 miljoen recurrent, tegenover 1,2 miljoen en 0,7 miljoen euro over dezelfde periode van het boekjaar 2015.

Sapec verwacht in 2017 wel licht beterschap, maar we kleven voorzichtigheidshalve geen waarde op de overige activiteiten. We verkrijgen een voorzichtige waarde van 130 euro per Sapec-aandeel (105 euro voor het dividend, plus 25 euro cash). We verlagen daarom het advies naar verkopen (rating 3B). Werk met limieten, gezien de beperkte liquiditeit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content