Kraft Heinz kan opnieuw overtuigen

© iStock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Als reactie op de derdekwartaalcijfers beleefde het aandeel van Kraft Heinz de grootste dagstijging sinds 2017. Maar de voedingsgigant is nog niet uit de zorgen.

Op 8 augustus werd het nog een afknapper voor Miguel Patricio. De man met een AB InBev-verleden die sinds 1 juli CEO van Kraft Heinz Company is, kon toen nog geen samenhangende strategie voorleggen en aan de veelgeplaagde aandeelhouders uitleggen hoe hij de vier na grootse voedingsgigant ter wereld weer op het groeipad zou krijgen. Daardoor zakte de koers opnieuw met 8,5 en 6 procent tot een nieuw dieptepunt, of meer dan 70 procent onder de recordkoers van begin 2017. Maar tien weken later is het gelukkig anders, want intussen is Kraft Heinz opgenomen in de voorbeeldportefeuille. Na de publicatie van de resultaten van het derde kwartaal beleefde het aandeel de grootste dagstijging sinds februari 2017 (+13,4%). Deze keer kon Patricio wel overtuigen.

De resultaten waren ook beter dan verwacht, of anders gezegd: minder erg dan gevreesd. De omzet daalde wel nog altijd met 4,8 procent (6,08 miljard versus 6,38 miljard dollar). Dat cijfer kwam ook licht uit onder de analistenconsensus van 6,12 miljard dollar. 2 procent van die 4,8 procent was echter een gevolg van desinvesteringen. De evolutie van de aangepaste bedrijfskasstroom (ebitda) verraste wel in positieve zin: die zakte met 7,8 procent van 1,59 miljard naar 1,47 miljard dollar (24,2% ebitdamarge), terwijl de analisten gemiddeld rekening hadden gehouden met een daling tot 1,39 miljard dollar. Dat was ook veel beter dan de terugval met 16 procent in de eerste jaarhelft.

Net zoals een aantal concurrenten trok Kraft Heinz nu wel de prijzen van een aantal producten op, terwijl Patricio’s voorganger Bernard Hees de prijzen liet zakken om de organische omzetgroei te bewaren. De aangepaste winst per aandeel bedroeg 69 dollarcent per aandeel. Dat was weliswaar 9,2 procent minder dan de 76 dollarcent per aandeel in het derde kwartaal van vorig jaar, maar wel een stuk boven de analistenconsensus van 0,53 dollar per aandeel (vork 50 tot 58 dollarcent).

De twee prestigieuze aandeelhouders van Kraft Heinz – Berkshire Hathaway van Warren Buffett en 3G Global Food, de holding van de Braziliaanse aandeelhouders van onder meer AB InBev, onder wie Jorge Paulo Lemann – zullen opgetogen zijn dat de nieuwe CEO van de fusiegroep verklaarde dat hij een strategie zal uitrollen die Kraft Heinz weer op weg zal zetten om te groeien op lange termijn en een degelijke winstgevendheid te halen.

We zijn opgetogen over de sterke positieve koersreactie op de derdekwartaalcijfers. Het geeft CEO Patricio enige ademruimte. Maar we moeten wel waarschuwen voor voorbarig optimisme op korte termijn. Voor het laatste kwartaal van dit jaar verwachten analisten gemiddeld een omzetdaling met 4 procent en een winstdaling per aandeel van 20 procent. Ook voor de twee volgende boekjaren zijn de verwachtingen voor het winstherstel heel gematigd.


Conclusie

Kraft Heinz is nog niet uit de zorgen na één meevallend kwartaal. Maar het enorme pessimisme heeft er wel voor gezorgd dat de voedingsgigant de enige is die te koop is onder de boekwaarde (0,8 keer) en tegen een heel redelijke 12 keer de verwachte – lagere – winst voor 2019. Vandaar dat we met de voorbeeldportefeuille in die herstelkandidaat zijn gestapt. We zullen verder geduld moeten hebben en mogelijk kopen we op lagere niveaus nog aandelen bij. Het advies blijft koopwaardig (rating 1C), maar dan met een wat langer tijdsperspectief. We verwachten op korte termijn nog geen doorbraak boven 35 dollar.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 32,72 dollar

Ticker: KHC US

ISIN-code: US500751064

Markt: Nasdaq

Beurskapitalisatie: 39,9 miljard dollar

K/w 2018: 10

Verwachte k/w 2019: 12

Koersverschil 12 maanden: -35%

Koersverschil sinds jaarbegin: -24%

Dividendrendement: 4,9%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content