Komt het nog goed met… Telenet?

John Porter, CEO van Telenet © belga

De Bel-20 deed het in de eerste jaarhelft nog een stuk slechter dan het Europese beursgemiddelde. Dat is te wijten aan enkele zware teleurstellingen, die Belgische investeerders absoluut niet zagen aankomen. In acht afleveringen overlopen we acht zwaar afgestrafte Belgische aandelen. Vandaag: het bedrijfsmodel van Telenet staat onder druk.

Telenet zag in de eerste jaarhelft de beurswaarde krimpen van ruim 7 miljard naar minder dan 5 miljard euro. In februari drukte CEO John Porter de hoop op een dividend de kop in met de beslissing voorlopig geen extra schulden meer aan te gaan. Telenet kreunt onder de concurrentie op de Belgische telecommarkt van zowel de klassieke concurrenten Proximus en Orange Belgium als de nieuwkomers die streamingdiensten aanbieden (Netflix). Telenet liet zelfs de jaarlijkse prijsverhoging begin dit jaar achterwege. Zowel de omzet als de bedrijfskasstroom (ebitda) lag in het eerste kwartaal onder de consensusverwachting. Tot overmaat van ramp pakte minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) uit met plannen om volgend jaar een vierde mobiele operator op de Belgische markt toe te laten via de veiling van nieuwe licenties. Een nieuwe speler zou de marges voort onder druk zetten.

De tweede jaarhelft oogt iets rooskleuriger voor de geplaagde telecomgroep. Eind juni werd de prijsverhoging dan toch doorgevoerd. Afhankelijk van het pakket stijgt de prijs met 1 tot 3 euro en dat zal een gunstige impact hebben op de omzet. Daarnaast lanceert het management een inkoopprogramma voor eigen aandelen (maximaal 300 miljoen euro) dat de winst per aandeel met ongeveer 2 procent positief zal beïnvloeden. Bovendien wordt de aandeelhouders een wortel voorgehouden met de belofte in de tweede jaarhelft te communiceren over bijkomende uitkeringen. Volgend jaar loopt een omvangrijk investeringsprogramma af. Omdat Telenet wel hoge kasstromen blijft genereren, komt er dus waarschijnlijk extra financiële ruimte vrij. Een en ander is wel afhankelijk van de uitkomst van de lopende overnamedossiers (Brutélé, Voo).

De prognoses voor het volledige boekjaar blijven gehandhaafd. Die gaan uit van een stabiele omzetevolutie en een groei van de ebitda met 7 tot 8 procent. De resultaten van het tweede kwartaal worden op 1 augustus bekendgemaakt. Na de spectaculaire daling van de afgelopen maanden zijn we niet langer verkoper van het aandeel.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 40,24 euro

Markt: Euronext Brussel

ISIN-code: BE0003826436

Ticker: TNET BB

Beurskapitalisatie: 4,9 miljard euro

K/w 2017: 62

Verwachte k/w 2018: 16,9

Koersverschil 12 maanden: -28%

Koersverschil sinds jaarbegin: -29%

Dividendrendement: –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content