Koers Barco op hoogste peil sinds 2000

© reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De stijgende euro is ongunstig voor een dollarverdiener als Barco. Een omzetstijging zit niet in de kaarten.

De kwartaalupdates van Barco beperken zich tot cijfers over de evolutie van de omzet en het aantal nieuwe orders. Over de winstgevendheid van de afdelingen wordt pas gecommuniceerd bij halfjaar- en jaarrapporten. De stijgende euro is ongunstig voor een dollarverdiener als Barco, dat bij omzetting van de inkomsten naar euro minder overhoudt. Hoewel Barco daar geen invloed op kan uitoefenen, moet er wel rekening worden gehouden met de valutaschommelingen om tot een correcte vergelijkingsbasis te komen.

De groepsomzet daalde op jaarbasis met een fractie (-0,4%) naar 245,2 miljoen euro. Maar bij constante wisselkoersen bedroeg de vooruitgang 7 procent. Eenzelfde beeld zagen we bij het aantal nieuwe orders. Die daalden op jaarbasis naar 276 miljoen euro (-2,6%) maar lagen zonder rekening te houden met de goedkopere dollar wel 5 procent hoger dan een jaar eerder. De kwartaalcijfers werden na een initiële aarzeling positief onthaald en de koers van het aandeel klom naar het hoogste niveau sinds september 2000. Voor het eerst in drie kwartalen lag het aantal nieuwe orders boven het omzetcijfer. Dat was niet alleen het geval op groepsniveau, maar ook in de individuele afdelingen. In dat geval spreekt men van een positieve ‘book-to-bill‘-ratio. Om die te berekenen worden de nieuwe orders (geboekt) tegenover de omzet (al gefactureerde orders) geplaatst. Een ratio hoger dan 1 is een gunstig signaal voor de toekomstige omzet.

De Entertainment-afdeling, die in het verleden vaak mooie groeicijfers kon voorleggen, liet het afweten. De afdeling remt de groep af. Ook in het eerste kwartaal daalde de omzet met 10 procent op jaarbasis naar 110,3 miljoen euro. Ondanks de achteruitgang blijft Entertainment met voorsprong de grootste afdeling met een aandeel van 45 procent in de groepsomzet. Toch is er beterschap op komst, want de vervangingsmarkt bij projectoren voor digitale cinema zal naar verwachting dit jaar op gang komen. Barco rekent op een nieuwe generatie laserprojectoren om de sterke concurrentiële positie te behouden. De winstmarge van Entertainment (7,3%) lag vorig boekjaar onder het groepsgemiddelde (9,9%). Er is dus nog vooruitgang mogelijk.

De Enterprise-afdeling boerde vorig jaar het best en die trend werd in het eerste kwartaal voortgezet. De omzet groeide met 15,1 procent naar 74,4 miljoen euro. ClickShare, de technologie om mobiele toestellen te verbinden met grote schermen, profiteert nog altijd van een positief momentum. Barco mikt ook op het terugwinnen van marktaandeel bij de controlekamers met het nieuwe UniSee-product (led-videomuur). Enterprise was vorig boekjaar de meest winstgevende afdeling van de groep (marge van 13,2%). Healthcare, omzetmatig de kleinste afdeling, liet in het eerste kwartaal een omzetstijging met 2,4 procent optekenen naar 60,6 miljoen euro.

Barco had eind vorig jaar 210,6 miljoen euro in kas of ongeveer 16 euro per aandeel. Een deel daarvan is ondergebracht in de Chinese joint venture rond digitale cinema (China Film Group) en kan dus niet worden gebruikt voor overnames of andere doeleinden. Eerder dit jaar werd beslist het dividend op te trekken van 1,9 naar 2,1 euro per aandeel.

Conclusie

We gaan niet mee in het enthousiasme van analisten die het aandeel op korte termijn nog veel hoger zien postvatten. Omzetgroei zit niet in de kaarten en hoewel de winstgevendheid zal toenemen, moet er niet op spectaculaire vooruitgang worden gerekend. Aan meer dan 20 keer de verwachte winst zit al heel wat positief nieuws in de koers verrekend.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 108,4 euro

Ticker: BARC BB

ISIN-code: BE0003790079

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 1,42 miljard euro

K/w 2017: 54

Verwachte k/w 2018: 21,2

Koersverschil 12 maanden: +20%

Koersverschil sinds jaarbegin: +22%

Dividendrendement: 1,9%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content