Koers Argenx gaat almaar hoger

.
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Argenx zet indrukwekkende prestaties neer en de pijplijn oogt veelbelovend.

Het aandeel van de Belgische biotechtrots Argenx is sinds 1 januari met 35 procent hoger gegaan. Die sterke klim komt boven op de fenomenale stijgingen in 2017 (+229%) en 2018 (+62%). Het aandeel blijft sterk ondersteund door de indrukwekkende aandeelhoudersbasis in de Verenigde Staten en een stroom van positief nieuws.

De nieuwe klim trok zich begin december 2018 op gang. Argenx presenteerde op de grootste jaarlijkse bloedziekteconferentie (ASH) belangrijke klinische updates over het auto-immuun antilichaam ARGX-113, of efgartigimod, en het kankerimmunologie-middel ARGX-110, of cusatuzumab. De tijdelijke twijfels met efgartigimod, na de presentatie in september van de eerste fase II-studieresultaten bij patiënten met de zeldzame bloedingsziekte immune thrombocytopenia of ITP, verdwenen volledig toen werd aangetoond dat efgartigimod het aantal bloedingen verminderde en een duidelijk verband liet zien tussen de daling van de IgG-auto-antilichamen, een relevante verbetering van de bloedlichaampjes en een vermindering van de bloedingen. In de tweede jaarhelft start een fase III-studie.

Met efgartigimod loopt sinds september 2018 ook een eerste fase III-studie, in de spierziekte myastenia gravis (MG). De derde indicatie waarop efgartigimod wordt getest, is pemphigus vulgaris, een zeldzame huidziekte. In de eerste jaarhelft start een derde en laatste cohort op van de fase II-studie. In de tweede jaarhelft start een fase II-studie in een vierde indicatie: CIDP, net zoals MG een spierziekte.

In de huidige klinische studies wordt efgartigimod intraveneus toegediend. De bedoeling is ook subcutane (onderhuidse) toedieningen mogelijk te maken. Daarvoor start in de eerste jaarhelft een fase II-studie, in ITP. Argenx tekende in februari een exclusieve licentie met Halozyme voor het gebruiken in drie moleculen, waaronder efgartigimod, van zijn superieure subcutane toedieningstechnologie Enhanze. Argenx betaalde daarvoor 30 miljoen dollar en toekomstige mijlpaalbetalingen kunnen oplopen tot 160 miljoen.

Argenx verblufte op ASH ook met sterke tussentijdse resultaten van de fase I/II-studie met cusatuzumab in de zeldzame bloedkanker AML. Het kondigde meteen ook een stevige licentiedeal aan met Janssen, een onderdeel van Johnson & Johnson (JNJ). Argenx ontving in januari 300 miljoen dollar mijlpaalbetaling en JNJ investeerde 200 miljoen dollar tegen 100,02 euro per aandeel in het kapitaal (4,68% aandeel en 16% premie op moment van aankondiging). De deal financiert een sneller en veel uitgebreider testprogramma van cusatuzumab in hematologische ziekten. Tegelijk behield Argenx de optie om voor de Amerikaanse markt de winsten fiftyfifty te verdelen via royalty’s, een voorafname aan de uitbouw van een commerciële structuur. De eerste franchise wordt spierziekten, met efgartigimod in MG en later eventueel CIPD, en een tweede wordt bloedziekten met AML (cusatuzumab) en ITP (efgartigimod).

Het succesvolle Innovative Access Program blijft renderen. In maart startte partner AbbVie de eerste klinische studie met ABBV-151, het vroegere ARGX-115, een kankerimmunologiemolecule. Dat leverde een mijlpaalbetaling van 30 miljoen dollar op. De volgende belangrijke afspraak is de R&D-dag op 22 mei. We krijgen dan meer details over twee nieuwe moleculen: ARGX-117 en ARGX-118. Van de eerste weten we al dat het een aantrekkelijk auto-immuun antilichaam is dat mogelijk kan worden ingezet in een breed spectrum van auto-immuunziekten en complementair kan zijn met efgartigimod.


Conclusie

We zijn zeer tevreden met de indrukwekkende vooruitgang die Argenx boekt met de pijplijn. We kijken uit naar de R&D-dag op 22 mei. Dan krijgen we een beter zicht op de volgende puzzelstukken in de snelle ontwikkeling. We zijn na de enorme stijging geen koper meer en bouwden onlangs onze positie in de voorbeeldportefeuille voort af. Het aandeel blijft wel onze grootste positie in de gezondheidssector.


Advies: houden/afwachten

Risico: hoog

Rating:2C

Koers: 114,9 euro

Ticker: ARGX BB

ISIN-code: NL0010832176

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 4,33 miljard euro

K/w 2018: –

Verwachte k/w 2019: –

Koersverschil 12 maanden: +87%

Koersverschil sinds jaarbegin: +35%

Dividendrendement: –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content