Klinische opsteker voor Thrombogenics
De markt beloonde de positieve resultaten met THR-317 per saldo niet. Sinds begin dit jaar is er wel al een behoorlijk koersherstel.
We keken na de ontgoochelende stopzetting in december vorig jaar van de verst gevorderde klinische studie met THR-409 (ocriplasmine) met extra aandacht uit naar de fase I/IIa-studieresultaten met THR-317 bij Thrombogenics. THR-317 is het enige kandidaat-geneesmiddel dat uniek inwerkt op Placental Growth Factor (PLGF), dat wordt ontwikkeld voor de behandeling van patiënten met diabetisch macula-oedeem of DME. De fase I/IIa-studie recruteerde 49 patiënten, van wie veertig nog geen behandeling ondergingen met een anti-VEGF-middel, de vaak niet afdoende standaardbehandeling. Van die groep kreeg de helft drie maandelijkse injecties met 4 milligram en de andere helft drie maandelijkse injecties met 8 milligram.
In de groep met de laagste dosis bereikte 5,3 procent een klinisch relevante verbetering van het gezichtsveld met minstens vijftien letters tegenover het vertrekpunt. Bij de andere groep haalde 30 procent een aanzienlijke gezichtsverbetering. Er werden geen veiligheids- of toxiciteitsproblemen vastgesteld. De opvolging van de negen patiënten die niet afdoende reageerden op een eerdere anti-VEGF-behandeling is nog aan de gang, net als de opvolging na 150 dagen vanaf de eerste injectie van de volledige patiëntengroep.
De volledige resultaten zullen wellicht in het najaar worden gepresenteerd op een oftalmologisch congres. Parallel start in het tweede kwartaal al een fase II-studie waarin THR-317 in combinatie met een anti-VEGF-middel zal worden toegediend. Het feit dat uit preklinisch onderzoek is gebleken dat THR-317 ook ontstekingsremmend werkt, wettigt de hoop dat dergelijke combinatietherapie de ziekte kan vertragen, of zelfs de onderliggende evolutie kan stopzetten.
De goede resultaten zijn een flinke opsteker voor het vertrouwen in de klinische pijplijn die Thrombogenics ontwikkelt in diabetes gerelateerde oogziekten, het snelst groeiende segment van de oogziektemarkt. Onlangs werden de positieve preklinische data van THR-149 gepubliceerd in The Journal of Medicinal Chemistry. In het lopende kwartaal start het klinische onderzoek met die plasma-kallikreïneremmer, ter behandeling van DME. Vorig jaar kreeg dat behandelingspad een stevige boost nadat Merck een samenwerkingsakkoord was aangegaan met het Amerikaanse biotechbedrijf Kalvista, dat ook een plasma-kallikreïneremmer ontwikkelt.
In de loop van de zomer zal ook nog een derde molecule zich bij de klinische onderzoekspijplijn voegen. Het gaat om THR-687, een molecule die werd gelicentieerd van Galapagos en zal worden onderzocht voor een brede waaier van patiënten met diabetische retinopathie (DR), al dan niet in combinatie met DME. Later dit jaar start mogelijk de preklinische ontwikkeling van een nieuwe molecule.
De kaspositie bedroeg eind december 105,7 miljoen euro, een stijging met 25,6 miljoen tegenover eind 2016. Dat is een gevolg van de 53,7 miljoen euro die Thrombogenics ontving van zijn partner Alcon (Novartis) nadat die de wereldwijde licentierechten voor Jetrea buiten de Verenigde Staten had teruggegeven. In januari investeerde Novartis bijkomend 10 miljoen euro in het kapitaal van Thrombogenics, dat daarvoor 2,18 miljoen nieuwe aandelen uitgaf tegen 4,593 euro per aandeel. Novartis houdt 5,69 procent van het kapitaal aan.
Conclusie
De markt beloonde de positieve resultaten met THR-317 per saldo niet. Sinds begin dit jaar is er wel al een behoorlijk koersherstel. We zijn tevreden met de studieresultaten en kijken uit naar de verdere berichtgeving. Met een ondernemingswaarde van 50 à 55 miljoen euro is de markt nog altijd zeer wantrouwig over de slaagkansen van een succesvolle ontwikkeling van de klinische pijplijn van Thrombogenics. Het aandeel blijft dan ook koopwaardig (rating 1C).
Advies: koopwaardig
Risico: hoog
Rating: 1C
Koers: 4,36 euro
Ticker: THR BB
ISIN-code: BE0974281132
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 167 miljoen euro
K/w 2017: 6,9
Verwachte k/w 2018: –
Koersverschil 12 maanden: +43%
Koersverschil sinds jaarbegin: +29%
Dividendrendement: –
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier