Kabila is stoorzender voor Texaf
De vastgoedprojecten van de investeringsmaatschappij Texaf lopen als een trein, maar de industriële activiteiten vallen tegen. De politieke onrust in Congo schept veel onzekerheid.
Een zeer gemengd jaarrapport bij de holding Texaf, die zich hoofdzakelijk richt op vastgoed in de Democratische Republiek Congo (DRC). Het gaat om gebouwen en gronden op toplocaties in Kinshasa, die bovendien – en dat is essentieel – goed beveiligd zijn.
Het grote Afrikaanse land met een gigantisch potentieel gaat politiek en economisch door een diep dal. De economie in DRC is stilgevallen, waardoor het land met een gebrek aan deviezen kampt. Bovendien is de staatskas zo goed als leeg. Politiek is de situatie zeer gespannen omdat president Joseph Kabila geen aanstalten maakt om op te stappen, ondanks het feit dat zijn tweede en laatste ambtstermijn midden december vorig jaar afliep. Hij probeert zonder verkiezingen minstens tot eind dit jaar aan de macht te blijven. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat de bevolking dat blijft dulden.
Desondanks zijn de huurinkomsten van Texaf in 2016 met 5 procent tot 15,3 miljoen euro gestegen. In 2010 bedroegen die inkomsten nog 7,75 miljoen euro. Het recurrente (zonder eenmalige elementen) bedrijfsresultaat (rebit) klom zelfs met een fraaie 35 procent tot 6,8 miljoen euro. De rebit-marge is dan ook de hoogste in jaren. De omzetgroei kwam er dankzij het nieuwe project Clos des Musiciens: vier gebouwen met in totaal 33 appartementen, waarvan er al 21 zijn verhuurd. De appartementen met drie kamers raken moeilijk verhuurd door de lastige economische en politieke situatie. De gezinnen blijven weg.
Met Carrigrès, een zandsteengroeve in Kinshasa, maken we de overstap naar de industriële activiteiten. Daar gaat het minder goed. De omzet is vorig jaar met liefst 35,6 procent teruggevallen tot 3,27 miljoen euro. Het recurrente (zonder eenmalige elementen) bedrijfsresultaat (rebit) maakte een duik van 63 procent tot 0,5 miljoen euro. Dat is een rechtstreeks gevolg van de lege staatskas, waardoor onder meer geen investeringen in wegenbouw gebeuren. De rebit op groepsniveau klimt 5 procent tot 6,95 miljoen euro. De nettowinst blijft dan weer onveranderd op 5,45 miljoen euro. Per aandeel is dat 1,54 euro.
Mede dankzij de intrede van de Chinese CHA groep uit Hongkong in het kapitaal beschikt de Texaf-groep over de mogelijkheid de komende tien jaar sterk te groeien in de ontwikkeling van vastgoedprojecten, inclusief de promotie van 1500 à 2000 woningen op de 104 hectare buiten Kinshasa (Kinsuka), naast kantoren, villa’s en appartementen in de hoofdstad. Voor het Kinsuka-project werkt Texaf samen met de beroemde architect Alexander D’Hooghe. In het centrum werd aangevat met een nieuw, groot residentieel project, Bois Nobles, van liefst 84 wooneenheden dat in twee fasen zal worden gerealiseerd. De eerst fase (36 wooneenheden) moet in de tweede helft van 2018 afgerond zijn. Het management mikt voor 2017 op een hogere rebit uit de vastgoedactiviteiten. Naar goede traditie verhoogde Texaf het dividend andermaal met 20 procent tot 0,6857 euro bruto per aandeel.
Conclusie
Het winstpotentieel op langere termijn blijft groot en intact. Maar op korte termijn zitten we in een moeilijke periode door het gebrek aan deviezen en de politieke onzekerheid. Mocht dat op de koers wegen, dan biedt dat een mooie kans voor de langetermijnbelegger.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Munt: euro
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 124 miljoen euro
K/w 2016: 23
Verwachte k/w 2017: 22
Koersverschil 12 maanden: +14%
Koersverschil sinds jaarbegin: +7%
Dividendrendement: 1,7%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier