Kabelaanbod Orange Belgium voor het eerst winstgevend
Orange heeft de afgelopen kwartalen een groot deel van de waarderingsachterstand op de sectorgenoten ingehaald.
Orange Belgium werpt zich op als een uitdager van Telenet en Proximus, de twee dominante spelers op de Belgische telecommarkt. De Belgische dochter van de Franse telecomreus doet dat door op de prijs te concurreren en met een diverser aanbod.
Het beste nieuws voor Orange-aandeelhouders kwam al enkele weken voor de kwartaalresultaten. De marktregulator BIPT stelde voor de groothandelstarieven te verlagen, die operatoren zonder eigen netwerk (vast of mobiel) moeten betalen voor het gebruik van het netwerk van een concurrent. Telenet gebuikte zo jarenlang het mobiele netwerk van Orange, maar heeft na de overname van Base een eigen mobiel netwerk. Orange betaalt aan Telenet voor het gebruik van zijn kabelnetwerk. Zo kan Orange ook kabeldiensten als breedband internet en digitale televisie aanbieden. De tarieven die Telenet daarvoor aanrekent, zijn te hoog. Dat vindt ook het BIPT. De nieuwe tarieven komen er ten vroegste in 2020. Met het voorstel operatoren te verplichten lagere huurprijzen aan te rekenen voor hun netwerken, wil de regulator de concurrentie op de Belgische telecommarkt vergroten. Voor Orange is het voorstel een tweesnijdend zwaard. Enerzijds zal het minder moeten betalen aan Telenet, anderzijds zal het ook minder kunnen factureren aan Medialaan, dat zijn mobiele netwerk gebruikt. Per saldo komt Orange er in elk geval beter uit.
Het kabelaanbod van Orange was tot voor kort verlieslatend. Er was vorig jaar een bedrijfsverlies (ebitda) van 16,4 miljoen euro. In het eerste kwartaal was er weer een negatieve ebitda van 1,1 miljoen euro, maar tussen april en juni was er 2,4 miljoen euro winst. De ambitie in 2019 break-even te draaien voor de kabelactiviteiten is dus al bereikt.
Op groepsniveau steeg de omzet met 1,9 procent naar 318,9 miljoen euro. De ebitda klom 18,2 procent hoger naar 78,9 miljoen euro of 10 miljoen euro boven de consensusverwachting. De stijging van het aantal mobiele abonnementen met 26.000 of 6,8 procent op jaarbasis was een meevaller. De gemiddelde omzet per gebruiker daalde wel met 3,2 procent naar 20,6 euro. Het aantal nieuwe abonnees van de LOVE-televisie- en internetbundel bleef met 16.000 iets achter op de verwachtingen. Orange telt nu 216.000 LOVE-klanten, net iets minder dan verwacht, maar wel 58,8 procent meer dan een jaar eerder. Door technische problemen liep de migratie van de Medialaan-klanten (Mobile Vikings en Jim Mobile) naar het Orange-netwerk wat vertraging op. Daardoor bleven de inkomsten uit verhuur van het netwerk (MVNO) achter op de prognoses, maar die achterstand wordt de komende kwartalen ingehaald. Dankzij lagere herstructureringskosten kwam de nettowinst met 0,28 euro per aandeel boven de verwachtingen uit.
De telecomgroep lanceerde met Love Duo een formule die enkel internet en mobiele telefonie combineert. Die moet de zogenaamde kabelknippers aantrekken, die geen televisieabonnement meer willen maar nu vastzitten in de gebundelde pakketten van de concurrenten. Ondanks de beter dan verwachte ebitda handhaaft Orange de prognoses voor 2019. Die gaan uit van een kleine omzetgroei en een ebitda tussen 285 en 305 miljoen euro. De nettoschuld daalde naar 248,8 miljoen euro, tegenover nog 264,3 miljoen eind vorig jaar en zelfs 305,1 miljoen twaalf maanden geleden. Dat komt overeen met ongeveer 0,8 keer de verwachte ebitda.
Conclusie
Orange heeft de afgelopen kwartalen een groot deel van de waarderingsachterstand op de sectorgenoten ingehaald. Lagere groothandelstarieven zijn een goede zaak, maar Orange verhoogt de prognoses niet. De groep kijkt ook tegen hoge uitgaven aan voor de uitrol van het nieuwe 5G-netwerk. Tegen ongeveer 5 keer de ebitda is het aandeel correct gewaardeerd. Na de mooie koersstijging gaan we naar een neutraal advies. Orange mag in portefeuille blijven als rendementsaandeel.
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Koers: 20,8 euro
Ticker: OBEL BB
ISIN-code: BE0003735496
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 1,26 miljard euro
K/w 2018: 34
Verwachte k/w 2019: 33
Koersverschil 12 maanden: +58%
Koersverschil sinds jaarbegin: +22%
Dividendrendement: 2,4%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier