Jensen Group is een wereldspeler op een nichemarkt

© istock

Jensen Group, de specialist in industriële wasserijsystemen die noteert op Euronext Brussel, is een van de sterkste Brusselse beurssuccessen van de voorbije twintig jaar. Toch is het aandeel nog niet overdreven duur.

Jensen Group, een specialist in industriële wasserijsystemen, stond onlangs op de zevende stek in ons klassement van de beste Belgische aandelen van de voorbije twintig jaar. Het vroegere LSG en IPSO-ILG groeide na de opslorping door Jensen en zijn familiale aandeelhouder uit tot een succes op Euronext Brussel. De Deense familie Jensen is de referentie-aandeelhouder van Jensen Group en controleert de beursgenoteerde vennootschap via Jensen Invest (51,7%). Jensen Group noteert enkel op Euronext Brussel en heeft daar veeleer de status van een smallcap met een beperkte verhandelbaarheid, hoewel het een absolute wereldspeler is, weliswaar in een niche. Wereldwijd heeft Jensen maar één grote, niet-beursgenoteerde concurrent, het Duitse Kannegieser.

De cijfers over zes maanden (resultaten) en negen maanden (omzet) bevestigen het sterke parcours van de voorbije jaren. In het eerste semester steeg het zakencijfer met 9,2 procent (7,8% in het eerste kwartaal) tot 164,4 miljoen euro – een nieuw record. Het derde kwartaal was nog beter met een fraaie toename van 10,2 procent tot 74,4 miljoen euro, want de omzetstijging over de periode januari-september optrekt tot 9,5 procent (van 218,2 naar 238,9 miljoen euro). Het staat dan ook buiten kijf dat Jensen een nieuw recordomzet voor 2016 zal halen.

Er was bij de tradingupdate midden november nog meer goed nieuws. Het orderboek bleek op 30 september liefst 35,4 procent beter te zijn gevuld tegenover 30 juni dan in dezelfde tijdspanne op 30 september 2015. Toen was het orderboek 34 procent beter gevuld. Het management verwacht dat ongeveer 38 procent van dat orderboek een impact heeft op de verkopen in 2017.

Toch was het halfjaarrapport geen volledig zegebulletin. De intense concurrentie op grote projecten en de investeringen, onder meer in bijkomende productiecapaciteit, hebben duidelijk gewogen op de rendabiliteit. Dat zien we in de evolutie van de bedrijfskasstroom (ebitda), die met 9 procent is gezakt (van 16,9 naar 15,3 miljoen euro, of van 2,16 naar 1,96 euro per aandeel), ondanks 9 procent omzettoename. Dat komt neer op een daling van de ebitda-marge van 11,2 naar 9,3 procent. Het bedrijfsresultaat (ebit) kwam uit op 13,9 miljoen euro. Dat is een lichte stijging van 2,6 procent, maar houdt toch een daling van de ebit-marge in van 9,0 naar 8,4 procent).

Het nettoresultaat bedroeg 9,6 miljoen euro (1,23 euro per aandeel), of een klim met 3 procent tegenover eerste helft van 2015. Eind januari 2016 nam Jensen een belang van 30 procent in Tolan Global, een producent en verkoper van vrijstaande wasserijmachines, die al vijf jaar de distributeur van Jensen in Turkije was. Op 1 juli heeft Jensen de activiteiten van zijn Noorse distributeur overgenomen.


Conclusie

Jensen Group is een topbedrijf op een nichemarkt. Het groeiende internationale toerisme (hotels) en de vergrijzing (verzorgingsinstellingen) ondersteunen de sterke groei van de resultaten. Jensen is een van de sterkste Brusselse beursverhalen van de voorbije vijf, tien en vijftien jaar. Tegen 14 keer de verwachte winst en tegen 8,25 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) voor 2017 is het aandeel nog niet overdreven duur.

Advies: houden

Risico: laag

Rating: 2A

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 273 miljoen euro

Verwachte k/w 2016: 15

Verwachte k/w 2017: 14

Koersverschil 12 maanden: +44%

Koersverschil sinds jaarbegin: +1%

Dividendrendement: 1,1%

Partner Content