Jensen Group

Jensen Group is een topbedrijf op een nichemarkt. De wereldspeler in industriële wasserijsystemen rijdt de jongste jaren een sterk parcours. Ook Quest for Growth neemt daarom een belang in de onderneming.

Volgens mediaberichten heeft Quest for Growth onlangs een belang genomen in Jensen Group. Onbegrijpelijk is dat niet, want de wereldspeler in industriële wasserijsystemen rijdt de jongste jaren een sterk parcours. De tussentijdse verklaring met betrekking tot het eerste kwartaal is daarvan opnieuw een bewijs. Tijdens het eerste trimester nam het zakencijfer met 7,8% toe, tot 79,9 miljoen EUR. Dat het management voor het boekjaar 2015 bereid was om, boven op het gewone dividend van 0,25 EUR per aandeel bruto, nog een bijkomend dividend van 0,15 EUR per aandeel bruto te betalen, gaf aan dat men het boekjaar 2016 en later met vertrouwen tegemoet ziet.

Eind vorig jaar was het orderboek wel 7% minder sterk gevuld dan op 31 december 2014, maar daarin is intussen weer beterschap gekomen. Op 31 maart was het orderboek 17,6% beter gevuld dan op hetzelfde moment van vorig jaar. Maar als we rekening houden met de afgewerkte producten en goederen in productie, lag de werkreserve zelfs 32% hoger dan twaalf maanden geleden. Een deel van de nieuwe orders (zowat 15%) zal pas in 2017 worden uitgevoerd. Vandaar de prognose van eerder een stabiele omzet voor de eerste jaarhelft en wellicht een lagere rendabiliteit, maar dat kan dus best in het tweede semester terug worden opgehaald.

Vorig jaar klom de omzet met een fraaie 19,5%, tot een nieuw recordcijfer van 286,3 miljoen EUR, voor 8% geholpen door de zwakke euro (EUR). De bedrijfskasstroom (ebitda) 2015 maakte met +41,2% nog een grotere sprong, tot 31,7 miljoen EUR (4,06 EUR per aandeel). Het bedrijfsresultaat (ebit) kwam uit op 24,8 miljoen EUR, of een stijging van 26%. Het nettoresultaat bedroeg 17,7 miljoen EUR (2,26 EUR per aandeel), een klim met 35,3% tegenover 2014.

De Deense familie Jensen is de referentie-aandeelhouder van Jensen Group en controleert de beursgenoteerde vennootschap via Jensen Invest (51,7%). De beursnotering is een historisch gegeven. Jensen Group – voorheen bekend onder de namen LSG en daarvoor IPSO-ILG – noteert enkel op NYSE Euronext Brussel en heeft daar eerder de status van een smallcap met een beperkte verhandelbaarheid, ondanks het feit dat het een absolute wereldspeler is, weliswaar in een nicheactiviteit. Wereldwijd bekeken is er maar één grote, niet-beursgenoteerde concurrent, het Duitse Kannegieser.

Eind januari van dit jaar werd wel geld op tafel gelegd om een belang van 30% (kan tot 49% worden opgevoerd) te nemen in Tolan Global, een producent en verkoper van vrijstaande wasserijmachines en al vijf jaar de distributeur van Jensen Group in Turkije. Daarmee wordt de verdere uitbreiding richting de opkomende markten gestalte gegeven.


Conclusie

Jensen Group is een topbedrijf in een nichemarkt. Het toenemende internationale toerisme (hotels) en de verregaande vergrijzing (verzorgingsinstellingen) ondersteunen de sterke groei van de resultaten. Midden 2012 kon dit aandeel tegen ruim 6 EUR worden opgepikt. Tegen 12 keer de verwachte winst voor 2016 en 7,5 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) is het aandeel nog niet overdreven gewaardeerd. Dat bewijst de investering door Quest for Growth.

Advies: houden

Risico: laag

Rating: 2A

Partner Content