Jaar van de waarheid voor Gilead Sciences

© iStock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Overnamekoorts kan de koers van Gilead snel stevig doen stijgen. We gaan dan ook à la hausse.

Het jaar is begonnen met een paar straffe deals in de farma/biotechsector. Vooral het bod op Celgene door Bristol-Myers maakte furore en is ook relevant voor andere spelers. Gilead Sciences is daar een van, want een of andere farmareus zou de pijplijnproblemen daar weleens kunnen aangrijpen. Het lijkt eten of gegeten worden voor Gilead in 2019. Dat is best een pittig uitgangspunt voor de nieuwe topman, Daniel O’ Day, die op 1 maart aan de slag gaat en snel met een nieuwe groeistrategie moet komen. Daar kunnen overnames een onderdeel van vormen. Een gedoodverfde overnamekandidaat is dan Galapagos.

Gilead is de marktleider in medicijnen voor de infectieziekten hiv en hepatitis C. Het bedrijf zoekt ook naar geneesmiddelen voor andere infectieziektes, zoals hepatitis B en NASH (vette lever). De verkoop van de nieuwste hiv-remmers loopt gelukkig vlot, want er is een toenemende concurrentie van GSK en het patent op de oudere geneesmiddelen vervalt. De prijzen bij hepatitis C staan onder grote druk. Er zijn dus dringend nieuwe blockbusters nodig. Die kunnen misschien komen van de middelen tegen NASH of van CAR-T, een alternatieve manier om bloedkanker te bestrijden. Gilead kocht daarvoor Kite Pharmaceuticals voor bijna 12 miljard dollar. Dat bedrijf is pionier in CAR-T.

De aandelenkoers van Gilead wist de jongste vijf jaar weinig beleggers te verblijden. De huidige koers is trouwens 14 procent lager dan vijf jaar geleden. Maar wellicht zijn er nu weer kansen. De nieuwe topman kan een nieuwe wind doen waaien. Bovendien kan Gilead de interesse wekken van grote collega’s, waardoor de aandelenkoers snel en fors kan stijgen. We gaan dus à la hausse op twee manieren: met een gekochte call of een geschreven put.

Geschreven put

Schrijf de put juni met uitoefenprijs 70,00 USD @ 6,40 USD

De geschreven put heeft als voordeel dat geen kdirecte investering nodig is, integendeel, we ontvangen 640 dollar (6,40 x 100) per geschreven contract. Bij een (lichte) koersstijging tot 70 dollar zitten we op rozen. We doen niets en steken de premie op zak. Stijgt de koers niet, dan moeten we misschien de aandelen kopen. We betalen dan 63,60 dollar per aandeel (70 – 6,40).

Gekochte call

Koop de call augustus met uitoefenprijs 72,50 USD @ 4,00 USD

Een gekochte call kost geld, maar heeft als grote voordeel dat de potentiële winst onbeperkt is. Als de aandelenkoers begint te stijgen, bijvoorbeeld richting 120 dollar zoals in juni 2015, dan wordt de calloptie minstens 50 dollar waard. Maar als de beursprestatie van het Gilead-aandeel tegenvalt, dan kan de waarde van de call naar nul gaan. Maar ook niet lager, als dat een troost kan zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content