Is het de moeite waard om in Xior te beleggen?
Ik lees weinig over Xior. Is het de moeite waard om in te beleggen? De groei lijkt me bijzonder aantrekkelijk. Of heeft dat aanleiding gegeven tot te veel schulden?
Xior is een uniek gepositioneerde gereglementeerde vastgoedvennootschap (gvv), die werd opgericht in 2007 en beursgenoteerd is sinds eind 2015. Het is de enige vastgoedvennootschap in West-Europa met als hoofdactiviteit de huisvesting van studenten. Een van de troeven van studentenhuisvesting is het geringe verband met de economische cyclus. Los van de conjunctuur zien we een structureel stijgende vraag naar studentenwoningen door het stijgende aantal lokale en buitenlandse studenten.
Nog een plus voor Xior is de stabiele referentieaandeelhouder Aloxe, die ruim 19 procent van de aandelen bezit. Achter de vennootschap gaan Christian Teunissen en Frederik Snauwaert schuil, respectievelijk de CEO en de financieel directeur van Xior.
De tijd is voorbij dat een studentenkot zich op de bovenverdieping van een huis of een appartement bevond. De eisen liggen een pak hoger. Sinds de notering op Euronext Brussel _ er werd toen bijna 88 miljoen euro opgehaald _ is Xior fors gegroeid. Op het moment van de beursgang had het ruim 2000 studentenunits in bezit gespreid over 18 gebouwen in 4 Belgische en 4 Nederlandse steden. Eind vorig jaar ging het om ruim 5500 studentenunits over 87 gebouwen in 5 Belgische en 16 Nederlandse steden. Als we daar de pijplijn aan projecten bijnemen, komen we uit op meer dan 7700 studentenkoten. Dat verklaart dat de beurswaarde van aanvankelijk zo’n 125 miljoen euro is opgelopen tot ruim 600 miljoen euro, mee door een succesvolle kapitaalverhoging van 134 miljoen euro midden 2018. Vorig jaar steeg de winst per aandeel met 2 procent ondanks die kapitaaloperatie tot 1,45 euro per aandeel (16,1 miljoen euro). Het dividend per aandeel werd met ruim 4 procent opgetrokken tot 1,25 euro.
De recente koersklim richting nieuwe recordniveaus heeft te maken met de aankondiging midden maart dat Xior naar de Spaanse en de Portugese markt trekt voor studentenhuisvesting. Het gaat om drie projecten, een in Spanje (Barcelona) en twee in Portugal (Lissabon en Porto) met een totale investeringswaarde van afgerond 54 miljoen euro. Het Iberische schiereiland moet de tweede thuismarkt worden voor Xior, naast de Benelux. Ook daar is een toenemende behoefte aan kwaliteitsvolle studentenhuisvesting. Het is dus minstens de moeite waard het Xior-aandeel op te volgen.
De waardering houdt ons, zoals bij andere kwaliteitsvolle gvv’s, tegen het aandeel volop aan te bevelen. Het aandeel noteert met zo’n 30 procent premie ten opzichte van de intrinsieke waarde en heeft een verwacht dividendrendement van circa 3 procent. Daarom gaan we voorlopig niet verder dan het advies houden/afwachten (rating 2A).Bij de minste koersflauwte komen we terug op het aandeel.
HEBT U OOK EEN BELEGGINGSVRAAG?
Elke week behandelen we een actuele vraag van een abonnee. Hebt u ook een beleggingsvraag? Mail die dan naar insidebeleggen@roularta.be. Misschien leest u hier dan het antwoord.
Lezersvragen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier