Is Etex een vergeten parel?
Waarom wordt zo weinig over Etex gesproken? Mogen we dat aandeel nog altijd beschouwen als een vergeten parel op de Brusselse beurs?
Etex is een ‘speciaal geval’ op Euronext Brussel. Want ondanks het feit dat het om een groep gaat met een beurskapitalisatie van 1,1 miljard euro, zult u het aandeel niet meteen terugvinden in de ‘klassieke’ noteringslijst van Euronext Brussel. U kunt de aandelen van Etex enkel kopen op de ‘openbare veiling’, omgedoopt in Euronext Expert Market. Enkel op dinsdag (om 11.30 uur) vindt in principe een verhandeling plaats.
De Belgische industriële groep is gespecialiseerd in de productie en de verkoop van bouwmaterialen. De groep is ruim een eeuw oud. Ze werd in 1905 opgericht door Alphonse Emsens, onder de naam Eternit. De internationalisering door de naam Etex begon midden de jaren negentig. Vandaag is Etex een wereldspeler met 120 productievestigingen en ongeveer 14.500 werknemers in 42 landen. De jaaromzet bedraagt 2,8 miljard euro. Er zijn vier divisies: gevelbekleding in vezelcement (Etex Façade), bouwplaten uit vezelcement en gips (Etex Building Performance), dakbedekking (Etex Roofing) en hoogperformante isolatie en brandbeveiligingsoplossingen (Etex Industry).
Etex Group heeft een degelijk 2017 achter de rug, met 2,79 miljard euro omzet. Dat is weliswaar 3,1 procent minder dan de 2,88 miljard euro van 2016, maar in dat jaar verkocht Etex zijn Latijns-Amerikaanse activiteiten in keramische tegels. Er was wel sprake van een vergelijkbare omzetgroei van 4,5 procent. De recurrente (zonder eenmalige elementen) bedrijfskasstroom (rebitda) klom met 0,6 procent naar 420 miljoen euro (op vergelijkbare basis +7,8%), wat een stijging van de rebitda-marge van 14,5 naar 15,0 procent inhoudt. De recurrente bedrijfswinst (rebit) steeg met 3,6 procent tot 266 miljoen euro (op vergelijkbare basis +12,9%) of een toename in de rebitmarge van 8,9 naar 9,5 procent.
De nettowinst, deel van de groep, maakte een mooie sprong van 127 naar 148 miljoen euro (+16,5%). De netto financiële schuld bleef min of meer stabiel op 633 miljoen euro of 1,5 keer rebitda, ondanks de overname van de Spaanse gipsproducent Pladur van eind 2017. Het management toont zich positief voor dit jaar en rekent op een groei van de omzet, de rebitda en de winst.
De waardering van Etex Group is nog steeds bijzonder aantrekkelijk tegen 2,6 keer de rebitda 2017, 0,4 keer de omzet en 1,1 keer de boekwaarde. Met een ‘normale’ beursnotering zou de beurskoers een heel ander niveau halen. Gezien de beperking van een wekelijkse verhandeling blijft het aandeel duidelijk een keuze voor de rustige langetermijnbelegger. Het advies luidt koopwaardig (rating 1A). Bouw de positie geleidelijk uit en werk absoluut met limieten, want de handel is weinig liquide.
Lezersvragen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier