Inspelen op zware uitschuiver van bpost

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Bpost heeft onlangs een dreun gekregen die kan tellen. Van 28 euro pardoes naar 23 euro en daarna zelfs naar 19 euro. In enkele dagen tijd ging dus 30 procent van de koers.

Topman Koen Van Gerven had al een hele tijd gehengeld naar het Nederlandse PostNL. Tevergeefs. Met het Amerikaanse Radial had Van Gerven wel prijs. Hij betaalde 700 miljoen euro (820 miljoen dollar) voor de logistieke dienstverlener, twaalf keer de winst. Voor een bedrijf dat pas vanaf 2020 zal renderen, is dat veel. Maar wellicht is die inschatting nog te optimistisch. Want de twijfels slaan toe.

Maar anderzijds zal het dividend over 2018 “minstens hetzelfde niveau als in 2017 zijn”. Het zal dus rond 1,32 euro liggen. Dat geeft, tegen de huidige koers, een rendement van 6,6 procent bruto. Dat kan in tijden van erg lage rente toch voor een aantal kooplustigen zorgen en helpen om minstens een bodem onder de koers te leggen.

Gekochte call

Koop call september 2018 met uitoefenprijs 20,00 euro @ 1 euro

We doen het niet vaak, maar op deze manier spelen we agressief in op minstens een beperkt herstel in de komende zes maanden. Dit is een haussecontract ‘pur sang’. We betalen 100 euro (100 x 1) om tot 21 september de tijd te hebben aandelen bpost te kopen tegen 20 euro. Dat is niet zo veel meer dan de huidige koers. Als de koers bijvoorbeeld richting weerstand rond 23 euro zou herstellen, dan tikt de winst aan. We betalen 20 euro plus 1 euro en kunnen verkopen tegen de beurskoers. Als die 23 euro bedraagt, dan halen we toch al 9 procent winst. Maar als Van Gerven de beleggers niet kan overtuigen of de prognose verder moet verlagen, dan kan de inleg volledig verloren gaan.

Geschreven put

Schrijf put bpost juni 2018 met uitoefenprijs 21,00 euro @ 2,45 euro

U kunt dit contract alleen afsluiten in combinatie met de gekochte call of als u voldoende financiële reserves hebt. Het doet de winst in elk geval sterk stijgen als de beurskoers van bpost weer op niveau komt. Voor dit contract ontvangt u 2,45 euro, maar u zou kunnen aangewezen worden als de aandelenkoers niet boven 21 euro geraakt. U zou dan de aandelen kopen tegen 18,55 euro, of onder de huidige koers. Maar als de koers effectief stijgt, dan behoudt u de aantrekkelijke premie van 2,45 euro. Bovendien zit uw gekochte call dan ook mooi in de winst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content