Hoe realistisch is een fusie tussen Picanol en Tessenderlo?

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Luc Tack blijft via Picanol gestaag aandelen bijkopen van Tessenderlo Group. Verwacht u binnenkort een nieuwe poging tot fusie? Hoe speel ik daar het beste op in?

Ter herinnering. Begin 2016 ondernam Luc Tack een mislukte poging om de activiteiten van Picanol en Tessenderlo Group te fuseren. De bedoeling was de weefgetouwenactiviteiten van Picanol voor 811,6 miljoen euro, of 45,85 euro per aandeel, te verkopen aan Tessenderlo Group, in ruil voor de uitgifte van 25,8 miljoen nieuwe aandelen Tessenderlo Group tegen 31,5 euro per aandeel.

Het voorstel stuitte op fel protest van vooral buitenlandse aandeelhouders van Tessenderlo. Zij vonden dat het voorstel de activiteiten van Picanol te duur (50% premie op de koers voor de aankondiging) en die van Tessenderlo Group te goedkoop (1,36 miljard euro, 17,5% premie) waardeerde. Picanol zou in dat scenario vervellen tot een monoholding, Picanobel, met naast 50 miljoen euro cash als enige actief een participatie van 56,96 procent in Picanol Tessenderlo Group. De nieuwe industriële groep zou minder cyclisch zijn en geografisch beter gespreid. Maar vooral zouden de zeer gezonde kasstromen uit de weefgetouwenactiviteiten van Picanol de Tessenderlo-activiteiten rechtstreeks kunnen ondersteunen.

Die overtollige kasstromen van Picanol worden sindsdien gestaag gebruikt om Tessenderlo-aandelen bij te kopen, al was er in 2017 en de eerste maanden van 2018 een duidelijke terugval. Dat had wellicht te maken met het feit dat Luc Tack niet uitsluit aan Picanol een derde poot toe te willen voegen, naast de weefmachines en de positie in Tessenderlo. Maar tot nog toe werd blijkbaar geen partij tegen aantrekkelijke voorwaarden gevonden, en dus werden de inkopen vanaf de zomer van 2018 weer opgeschroefd. De stevige koersdaling zal daar ook niet vreemd aan zijn. De kaspositie van Picanol bedroeg op 30 juni 159,4 miljoen euro, tegenover 81,3 miljoen eind 2016. Begin 2016 hield Tack 34,3 procent aan in het chemiebedrijf: 31,3 procent via Picanol en 3 procent rechtstreeks. In 2018 kocht de topman ruim 1 miljoen Tessenderlo-aandelen bij, goed voor 2,5 procent van de uitstaande aandelen. Hij houdt nu een positie aan van ongeveer 43 procent: 38,9 procent via Picanol en 4,2 procent rechtstreeks. Officieel zijn de fusieplannen dood en begraven, maar het is wel duidelijk dat het geloof in Tessenderlo niet weg is. In die zin valt niets uit te sluiten, al denken wij dat de uitbouw van een derde poot bij Picanol op termijn het meest scenario waarschijnlijke is.

Voorlopig verkiezen we een positie in Tessenderlo. De efficiëntieverbeteringen zullen vroeg of laat doorsijpelen in de resultaten en de aankoop van de gascentrale T-Power in 2018 zal vanaf 2019 de groepsmarge aanzienlijk verbeteren. De recente terugval bij Picanol maakt het aandeel opnieuw aantrekkelijk, al komt er mogelijk in de loop van 2019 of 2020 nog een beter instapmoment, nadat de wereldwijde groeivertraging tot uiting is gekomen in de resultaten van Picanol.

Partner Content