Groeiversnelling bij Resilux
De focus ligt op organische groei met recyclage als nieuwe groeipool. Als bewijs van vertrouwen wordt het dividend met 50 procent opgetrokken.
De jaarcijfers 2018 laten er geen twijfel meer over bestaan. Resilux staat er weer met een stevige groei. Eerst was er het woelige einde van het AirOLux–verhaal met de ‘spuitbussenoorlog’ tussen Resilux en de Zwitsers-Nederlandse groep AirOPack Technology Group in 2016. Het verlies aan volume toen is goedgemaakt. Als troostprijs kregen de aandeelhouders een kapitaalvermindering (16,30 euro per aandeel), want Resilux werd voor 62 miljoen euro uitgekocht.
Begin 2017 was er een vriendschappelijk overnamebod op Resilux tegen 195 euro per aandeel door Bain Capital. Maar de private-equityspeler trok dat later weer in.
Het management had vorig jaar al laten merken dat de overgangsperiode achter de rug was. Tussen eind mei en eind juni 2018 zagen we meer dan tien transacties. De holding Belfima Invest, gecontroleerd door de familie De Cuyper, had iets meer dan 4000 Resilux-aandelen bijgekocht voor ruim een half miljoen euro. We zijn dan ook niet verrast dat het bedrijf uit het Oost-Vlaamse Wetteren met ijzersterke resultaten uitpakt over het boekjaar 2018. Het aandeel zit bij onze tien favorieten voor 2019.
De omvang van de stijging is een aangename verrassing. U zult verwijzen naar de fraaie zomer, maar de lente in Spanje was ronduit slecht. Minstens even cruciaal als het weer is het feit dat het ontvangen geld van het opbreken van AirOLux mee is gebruikt om een nieuwe businesspoot te ontwikkelen: de recyclage. In het najaar van 2017 kondigde Resilux de overname van het Zwitserse Signode Industrial Group aan,bekend als Poly Recycling en gespecialiseerd in pet-recyclage. Goede timing, want intussen heeft Europa cruciale beslissingen genomen over de recyclage van pet. Dat wettigt de investering van 15 miljoen euro in de nieuwe recyclagefabriek op de productiefaciliteit in het Zwitserse Bilten. Het is de modernste ter wereld, volgens de Resilux-top.
Pet is gemakkelijk te recycleren. In een aantal Europese landen wordt voorbeeldig ingezameld, maar in veel landen nog niet. Resilux investeerde 34,5 miljoen euro in 2018 en wil dit jaar 30 miljoen euro investeren. Dat ondersteunt de optimistische verwachtingen.
De voorbije jaren werd ook enorm geïnvesteerd in de installatie van nieuwe machines, vooral in Wetteren en de Verenigde Staten. Die investeringen hebben al gerendeerd, als we de jaarcijfers bekijken. De toegevoegde waarde _ een veel betere maatstaf dan de omzet door de sterke impact van dit jaar fors gestegen grondstoffenprijzen _ maakte een sprong met 14,9 procent tot 88,3 miljoen euro (omzet +21,1%), de bedrijfskasstroom (ebitda) steeg nog sterker met 17,0 procent tot 43,8 miljoen euro, een recordcijfer. De klim van de bedrijfswinst (ebit) lag met 25,5 procent tot 27,2 miljoen euro nog hoger. De toename van het nettoresultaat was wat minder spectaculair door hogere belastingen (+11,9% tot 18,5 miljoen).
Het vertrouwen in de toekomst wordt ondanks de zware investeringen bevestigd door een dividendverhoging met 50 procent (van 2 naar 3 euro bruto per aandeel). De bedrijfstop voorspelt een groei van 5 tot 10 procent voor 2019.
Conclusie
We zijn heel blij dat we Resilux in onze top tien voor 2019 hebben gestopt. De focus ligt op organische groei met recyclage als nieuwe groeipool. De forse investeringen onderstrepen het vertrouwen in de toekomst voor pet. Ondanks een koersstijging van 25 procent sinds het jaarbegin blijft het aandeel tegen 6 keer de verwachte verhouding ondernemingswaarde (ev) ten opzichte van de bedrijfskasstroom (ebitda) 2019 aantrekkelijk gewaardeerd. Een portefeuillekandidaat.
Advies: koopwaardig
Risico: laag
Rating: 1A
Koers: 151,40 euro
Ticker: RES BB
ISIN-code: BE0003707214
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 308 miljoen euro
K/w 2018: 16
Verwachte k/w 2019: 13
Koersverschil 12 maanden: +7%
Koersverschil sinds jaarbegin: +26%
Dividendrendement: 2,0%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier