Greenyard Foods

Het aandeel reageerde terecht positief op het eerste cijferrapport van de fusiegroep Greenyard Foods.

De nieuwe fusiegroep Greenyard Foods heeft de markt niet ontgoocheld met haar eerste tussentijdse rapport sinds het samengaan van het vroegere Greenyard Foods met Univeg Group en Peatinvest op 19 juni 2015. De activiteiten worden voortaan onderverdeeld in drie segmenten: Fresh (Univeg, een wereldspeler in verse groenten en fruit), Prepared (diepvriesafdeling Pinguïn en conservenafdeling Noliko) en Other (Peatinvest, een topvijfspeler in Europa als producent van potgrond).

De omzet steeg op een vergelijkbare basis in de eerste jaarhelft (1 april tot 30 september 2015) met 1,5%, tot 1,976 miljard EUR. Dat is een goede prestatie, rekening houdend met het verlies van een belangrijke Duitse klant in het segment Fresh vanaf 1 maart 2015 (jaaromzet van 300 miljoen EUR), en dat het segment Prepared hinder ondervond van het aanhoudende uitvoerverbod van groenten en fruit naar Rusland. Fresh zag de omzet dankzij volumegroei en gerichte prijsverhogingen met 1,4% aandikken, tot 1,639 miljard EUR (82,9% van het groepstotaal). Het opvangen van het verlies van de Duitse klant drukte wel op de rendabiliteit, en de recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) viel met 7,4% terug, tot 40,8 miljoen EUR (was 44,1 miljoen EUR), of een daling van de rebitda-marge van 2,7% naar 2,5%. Bij Prepared zien we een beperktere omzetstijging met 0,8%, tot 300 miljoen EUR, of 15,2% van het groepstotaal.

Tegenover de zeer sterke eerste jaarhelft van het vorige boekjaar daalt de rebitda van het meer rendabele segment van 37,9 miljoen EUR naar 27,5 miljoen EUR (-27,4%). De daling is deels een gevolg van prijsdruk door hoger dan gemiddelde voorraden. De rebitda-marge zakt van 12,7% naar 9,2%. Other zette een sterke prestatie neer, met een omzetgroei van 10,4% tot 37,2 miljoen EUR (1,9% van het groepstotaal), en een stijging van de rebitda met 28,3%, tot 4,1 miljoen EUR, of een toename van de rebitda-marge van 9,5% naar 11%. Op groepsniveau geeft dat een daling van de rebitda van 86,3 naar 71,6 miljoen EUR en een afname van de rebitda-marge van 4,4% naar 3,6%. Het bedrijf boekte 3,9 miljoen EUR eenmalige integratiekosten, en het financieel resultaat kleurde 26,8 miljoen EUR negatief (+3,4 miljoen EUR of +15,6%) dankzij 5,5 miljoen EUR hogere wisselkoerseffecten, gedeeltelijk gecompenseerd door 1,9 miljoen EUR lagere interestlasten bij Fresh. Het nettoresultaat daalt daardoor van 23,1 miljoen EUR naar 2,2 miljoen EUR.

Positief is het feit dat de nettoschuld met 77 miljoen EUR terugviel tot 415,4 miljoen EUR, waarvan 37,1 miljoen EUR dankzij de omzetting van een achtergestelde lening met warrants in nieuwe aandelen. Het management is optimistisch de vooropgestelde synergie te kunnen realiseren en maakt ook al meteen werk van overnames. In augustus 2015 werd door Univeg een joint venture aangegaan met Veiling Haspengouw, en deze week werd de overname van Lutèce, een Nederlandse wereldspeler in champignonconserven (jaaromzet van 100 miljoen EUR) aangekondigd.


Conclusie

Het aandeel reageerde terecht positief op het eerste cijferrapport van de fusiegroep Greenyard Foods. De koers steeg sinds ons koopadvies in oktober met 25%, maar we zien voldoende verder opwaarts potentieel naarmate de rendabiliteit en de schuldenpositie verbetert.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content